Σε τροχιά σύγκρουσης το Μαξίμου-Το ΔΝΤ ζητά επίμονα συμφωνία

Σε τροχιά σύγκρουσης το Μαξίμου-Το ΔΝΤ ζητά επίμονα συμφωνία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται και πάλι η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση να σκληραίνει τη στάση της και να στέκεται απέναντι σε Ευρώπη.

Αντώνης Αντζολέτος

Η εβδομάδα των Παθών έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση με τους δανειστές να δείχνουν τα «δόντια» τους και ήδη ο πήχης των προσδοκιών για το Eurogroup της Παρασκευής να πέφτει.

Η κυβέρνηση πιέζεται πολιτικά από όλες τις πλευρές, καθώς η νέα απαίτηση για την επιβολή εφεδρικών μέτρων φαίνεται πως μπαίνει σιγά – σιγά από το «παράθυρο» ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αυτό το ενδεχόμενο δεν φαίνεται να εξετάζουν, μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον, στο κυβερνητικό στρατόπεδο που υιοθετεί γραμμή σύγκρουσης απέναντι στους εταίρους.

Ξεκαθαρίζουν πως αυτό που προέχει είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και παράλληλα με την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων 3,6 δισ. ευρώ για την επίτευξη του τελικού στόχου μετά το 2018.

Όπως υποστηρίζουν οτιδήποτε άλλο αυτή την ώρα θα λειτουργούσε υπονομευτικά για την επιτυχία του προγράμματος ακόμα και για την συζήτηση για το χρέος που αποτελεί μείζον ζήτημα για την ελληνική πλευρά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση βαδίζουν πάνω στο χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαν θέσει εξαρχής. Το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάζονται με βάση τα συμφωνηθέντα έως τώρα και δεν αποκλείεται να κατατεθούν ως ένα νομοθέτημα ακόμα και την προσεχή Πέμπτη. Θα προηγηθεί η ανάρτησή τους για δημόσια διαβούλευση. «Βαδίζουμε με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», επισημαίνουν τα κορυφαία στελέχη.

Αμέσως μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων θα ξεκινήσει η συζήτησή τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα εμπλουτιστούν από τις αλλαγές που θα προκύψουν από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ακόμα και από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Η ψήφισή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Αυτό που απασχολεί ιδιαιτέρως τους επιτελείς του Μαξίμου και τονίζεται στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται συνεχώς είναι, πως όσο ο χρόνος περνάει τόσο το σκηνικό που στήνεται θυμίζει το περσινό καλοκαίρι.

Από το Μάιο και μετά θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αρνητικά «σημάδια» από το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς τα κρατικά ταμεία θα αδειάζουν. Μόνο τον Ιούλιο πρέπει να καταβληθούν στους δανειστές περίπου 2,5 δισ. ευρώ πέρα από την μηνιαία πληρωμή των μισθοδοσιών του δημοσίου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει και όλες τις επόμενες ημέρες τις επαφές του με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους προσπαθώντας να προωθήσει από την δική του πλευρά την διαπραγμάτευση και να ξεπεράσει τα «αγκάθια» που για άλλη μια φορά λίγο πριν το τέλος δεν μπορούν να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγή: news247.gr