Σε τροχιά ρεκόρ ο χρυσός: Αντίδοτο στην αβεβαιότητα από Τραμπ και δολάριο
- 14/04/2025, 10:10
- SHARE

Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε τη Δευτέρα ο χρυσός, καθώς η κλιμακούμενη αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και η πτώση του δολαρίου ώθησαν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτοξεύτηκε πάνω από τα 3.245 δολάρια ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις την Παρασκευή.
Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ξεχωριστών δασμών σε ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα, προκαλώντας έντονη νευρικότητα στις αγορές. Παρότι οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει προσωρινή εξαίρεση για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών, τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου ανέτρεψαν τις προσδοκίες, ενισχύοντας την τάση απομάκρυνσης από το δολάριο και τα μετοχικά assets.
Η αποδυνάμωση του δολαρίου, που καθιστά τον χρυσό πιο ελκυστικό για ξένους επενδυτές, έχει επίσης ενισχύσει την ανοδική πορεία του μετάλλου. Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg υποχώρησε κατά 0,2%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.
Ο χρυσός έχει ήδη ενισχυθεί πάνω από 20% από τις αρχές του 2025, καθώς οι συνεχιζόμενες διακυμάνσεις στην εμπορική στρατηγική των ΗΠΑ και οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση εντείνουν τη ζήτηση για σταθερές, μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Η μείωση της ζήτησης για αμερικανικά κρατικά ομόλογα επιτείνει την ανησυχία για τη βιωσιμότητα του αμερικανικού χρέους ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού.
Όπως σχολίασε ο Κρις Γουέστον, επικεφαλής ερευνών της Pepperstone Group Ltd., «ο χρυσός είναι ο ξεκάθαρος κερδισμένος από τις εντάσεις γύρω από το δολάριο. Η τιμή του βρίσκεται σε απόλυτη κατάσταση “θηρίου”».
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι φωνές προβληματισμού. Σύμφωνα με traders, ο χρυσός είναι «πολύ καυτός για να πουληθεί, αλλά και υπερτιμημένος για να τον κυνηγήσει κανείς» — μια ένδειξη της έντονης δυναμικής αλλά και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Σιγκαπούρης, οι οποίες ενδέχεται να χαλαρώσουν περαιτέρω τη νομισματική πολιτική. Τα χαμηλά επιτόκια λειτουργούν παραδοσιακά υπέρ του χρυσού, ο οποίος δεν προσφέρει απόδοση, αλλά ενισχύεται ως αποθήκη αξίας σε περιόδους οικονομικής πίεσης.