Σε χαμηλό 2 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία – Η κυβέρνηση Σούνακ θέλει περαιτέρω μείωση

Σε χαμηλό 2 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία – Η κυβέρνηση Σούνακ θέλει περαιτέρω μείωση
Photo: AFP
Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν σε ετήσιο επίπεδο κατά 22% μετά από το +5% του Σεπτεμβρίου.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Οκτώβριο, σε ένα σημάδι για το ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχουν αρχίσει να κάμπτουν τις υψηλές τιμές αλλά και με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασίλειου να ζητά την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,6% έναντι 6,7% τον Σεπτέμβριο ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,7%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0% έναντι 0,5% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τρόφιμων και ενέργειας– σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,7% από 6,1% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν ετήσια αύξηση 10,1% έναντι του +12,3% που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν σε ετήσιο επίπεδο κατά 22% μετά από το +5% του Σεπτεμβρίου.

Περαιτέρω μείωση ζητά η κυβέρνηση του Σούνακ

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας εκτίμησε νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο πως ο γενικός πληθωρισμός στη Βρετανία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 θα διαμορφωθεί στο 4,6%, έναντι του στόχου του 2% που θέλει η BoE για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, σχολίασε τα στοιχεία λέγοντας πως «πρέπει να διατηρήσουμε το μονοπάτι μείωσης του πληθωρισμού στον στόχο του 2%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: