Self-help και φιλοσοφία
- 03/04/2015, 19:15
- SHARE
Ποιος είπε ότι τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι ρηχά και αδιάφορα;
Από τον Γιώργο Παπαευθυμίου
H Δύναμη των Εσωστρεφών
Σούζαν Κάιν, Eκδόσεις: Κey Books
Το πολυσυζητημένο best seller φιλοδοξεί να αλλάξει το πώς βλέπουμε τους εσωστρεφείς ανθρώπους και, κυρίως, το πώς αντιλαμβάνονται αυτοί τον εαυτό τους. Στηρίζεται στην ιδέα ότι η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες προσωπικότητες: Από τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μαρσέλ Προυστ και τον Άλμπερτ Αϊνστάιν μέχρι την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον Γουόρεν Μπάφετ. Χωρίς τους εσωστρεφείς, ο κόσμος θα είχε στερηθεί σημαντικές ανακαλύψεις και μοναδικά έργα τέχνης.
Η Παρηγοριά της Φιλοσοφίας
Αλαίν Ντε Μποττόν, Εκδόσεις Πατάκη
Ο διακεκριμένος συγγραφέας επιχειρεί να μας δείξει πώς οι φιλόσοφοι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας, αλλά και πώς μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες και να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για τον εαυτό μας. Ζωντανεύει έξι από τα λαμπρότερα μυαλά της παγκόσμιας φιλοσοφίας και τα φέρνει στην υπηρεσία του αναγνώστη, προκειμένου να μιλήσουν για τα προβλήματα της ζωής και της καθημερινότητας: Σωκράτης, Επίκουρος, Σενέκας, Μονταίνι, Σοπενχάουερ και Νίτσε.
Νίτσε: 99 Μαθήματα
Καθημερινής Φιλοσοφίας
Άλλαν Πέρσυ, Εκδόσεις Πατάκη
Από την καθημερινή ζωή μέχρι τον κόσμο των επιχειρήσεων, η φιλοσοφία του Νίτσε αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικός σύμβουλος σε κάθε δύσκολη στιγμή. Αυτό υποστηρίζει στα 99 κεφάλαια του βιβλίου, που χωράει σε μια μεγάλη τσέπη, ο Πέρσυ. O γνωστός δημοσιογράφος συγκεντρώνει τις πιο καίριες σκέψεις του μεγάλου φιλοσόφου, δείχνοντας πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε σε κάθε στιγμή της ζωής μας.
Πρωινό με τον Σωκράτη
Ρόμπερτ Ρόουλαντ ΣμιΘ, Εκδόσεις Ψυχογιός
Ο Σμιθ πέρασε το πρώτο μέρος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του ως υπότροφος καθηγητής στο Κολέγιο All Souls της Οξφόρδης και το δεύτερο ως μέτοχος σε μια εταιρεία συμβούλων. Το βιβλίο εξηγεί ποια στάση θα τηρούσαν οι σπουδαιότεροι διανοητές της ιστορίας απέναντι σε όλα όσα κάνουμε επί καθημερινής βάσης – από τον τρόπο που πηγαίνουμε στη δουλειά και στο γυμναστήριο μέχρι την προετοιμασία του φαγητού και την ώρα που πέφτουμε να κοιμηθούμε.
Η Φύση της Ευτυχίας
Ντέσμοντ Μόρρις, Εκδόσεις Κέδρος
Ο διακεκριμένος ανθρωπολόγος και συγγραφέας υποστηρίζει ότι η ευτυχία δεν πρέπει να συγχέεται με την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση ή την ψυχική ηρεμία. Πρέπει να τη θεωρήσουμε ως το έντονο αυτό συναίσθημα που μας κατακλύζει όταν επέρχεται μια ξαφνική βελτίωση σε έναν τομέα της ζωής μας. Για κάποιους μπορεί να συνδέεται με την επίτευξη ενός προσωπικού στόχου, με τις χαρές. Για κάποιους άλλους, με καταδικαστέες δραστηριότητες, όπως η χρήση ναρκωτικών.
Μικρή Φιλοσοφία της Ευτυχίας
Μπερτράν Βέργκελι, Εκδόσεις Νόβολι
«Όλοι προσβλέπουν στην ευτυχία. Αλλά τι είναι ευτυχία; Τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι;» διερωτάται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας. Στο μικρό αυτό βιβλιαράκι των μόλις 94 σελίδων επιχειρεί αυτό ακριβώς: να μας μυήσει στην ευτυχία. Κατά τον συγγραφέα, η ευτυχία είναι αυτό που στα λατινικά καλείται επιτυχημένα bona hora (καλή ώρα). Εκφράζει, δηλαδή, αυτό που έρχεται εγκαίρως, πάνω στην ώρα και, όπως συμβαίνει με όλα τα μεγάλα πράγματα, κατακτάται.
* Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.