ΣΕΜΜΘ: «Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει κατά 10% -15% το κόστος παραγωγής μας»
- 21/02/2023, 13:54
- SHARE
Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει σταδιακά η κινεζική οικονομία, η οποία μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών για την πανδημία, φαίνεται πως επιστρέφει με διάθεση εξωστρέφειας και αποκατάστασης της επικοινωνίας με το παγκόσμιο επιχειρείν. Τη σταθεροποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη υπογραμμίζει άλλωστε και η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια με την κατανάλωση στους τομείς των ταξιδιών, της εστίασης και άλλων υπηρεσιών να καταγράφει ραγδαία ανάκαμψη τις τελευταίες εβδομάδες.
Ως μεγάλος εμπορικός εταίρος που απορροφά και καταναλώνει μεγάλους όγκους, η Κίνα επηρεάζει σημαντικά την πορεία αρκετών κλάδων που βασίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και την οικονομική τους ευρωστία στην εν λόγω ασιατική αγορά. Μεταξύ αυτών είναι και η ελληνική μαρμαροβιομηχανία, όπου άνω του 50% των εξαγωγών της κατευθύνονται προς την Κίνα και την τελευταία διετία έχει κληθεί να διαχειριστεί ασυνήθιστες καταστάσεις προκειμένου να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μια ακόμη χρονιά με περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον από τους Κινέζους θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο που, συν τοις άλλοις, θεωρείται από τους πιο ενεργοβόρους και πλήττεται παράλληλα από την ενεργειακή κρίση.
«H κινεζική αγορά δείχνει να ανακάμπτει ύστερα από τρία χρόνια πανδημίας με συνεχόμενα lockdown. Μάλιστα ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε μέσα στον Φεβρουάριο αμέσως μετά την κινέζικη Πρωτοχρονιά αρκετούς Κινέζους πελάτες στα λατομεία μας. Όπως είναι γνωστό κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκαν πολύ οι εξαγωγές μας καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικού μαρμάρου. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε αναφέρονται σε γενική ανάκαμψη της αγοράς της Κίνας και του κατασκευαστικού κλάδου κυρίως, που ήταν σε ύφεση όλη αυτή την περίοδο, εξάλλου θα πραγματοποιηθεί και η Διεθνής έκθεση μαρμάρου στο Xiamen στην Κίνα το καλοκαίρι μετά από τέσσερα χρόνια» λέει στο Fortune η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης και Αντιπρόεδρος της Ικτίνος Τζούλη Χαϊδά.
Παρακολουθώντας στενά τις οικονομικές – γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο ο ΣΕΜΜΘ εξετάζει ενναλακτικά σενάρια για το 2023, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια ακόμη χρονιά όπου αστάθμητοι εξωγενείς παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία του κλάδου, με τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν αδιάκοπα τις επαφές στο εξωτερικό και τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις προκειμένου να διατηρηθεί άσβεστο το αγοραστικό ενδιαφέρον.
«Θα πρέπει να διατηρήσουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την αγορά της Κίνας γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα της ανάκαμψης αυτής και πότε και αν θα ομαλοποιηθεί πλήρως. Οπωσδήποτε ο κλάδος μας δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην Κίνα, απλά η Κίνα κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών μας. Ήδη έχουν γίνει αρκετές κινήσεις για ενίσχυση παραδοσιακών αγορών που απορροφούν μεγάλες ποσότητες ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων μάρμαρου, όπως η ΗΠΑ και τα ΗΑΕ» επισημαίνει.
Να σημειωθεί πως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης με την υποστήριξη και το σχεδιασμό της Enterprise Greece οργάνωσαν ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο του ελληνικού μαρμάρου στην έκθεση Big 5 Construction UAE, στο DUBAI για πρώτη φορά. Εκεί παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο brand identity GREEK MARBLE. Η ύπαρξη ενός brand για το Ελληνικό καινούργιο κλαδικό brand GREEK MARBLE , με tagline “Then. Now. Forever.” που αποτελεί μια αποτύπωση της ιστορίας του Ελληνικού Μαρμάρου και κεντρικό θέμα του εθνικού περιπτέρου του κλάδου.
Παράλληλα, τέλη Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος έδωσε το παρών με εθνικό περίπτερο GREEK MARBLE στην Έκθεση TISE/StonExpo στο Las Vegaς, επίσης για πρώτη φορά, ενώ αυτές τις μέρες βρίσκεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία γιατί η συμμετοχή μας στην έκθεση αυτή ως μέλος του Natural Stone Strategic Alliance υποστηρίζει τη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας έκθεσης για τη στοχευμένη προώθηση της φυσικής πέτρας στην αγορά των ΗΠΑ. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες του ΣΕΜΜΘ στοχεύουν στην ανάπτυξη του κλάδου και στην διεύρυνση δυναμικών αγορών αλλά και στο άνοιγμα νέων».
Απαντώντας στο ερώτημα του αν μπορούν οι όγκοι που χάνονται από την Κίνα να καλυφθούν από άλλες αγορές, όπως η Αμερικάνικη και η Ινδική οι οποίες έχουν οικονομική ευρωστία και υψηλό πληθυσμό, η κα Χαϊδά διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ απορροφούν κυρίως τελικά προϊόντα μαρμάρου και όχι ογκομάρμαρα. Η δε αγορά της Ινδίας είναι μια πραγματικά τεράστια αγορά που αγοράζει ογκομάρμαρα σε μεγάλες ποσότητες, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την κινεζική όμως οπωσδήποτε καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της απώλειας που υπήρξε από την Κίνα. Προσθέτει πως υπάρχουν και άλλες αγορές που αγοράζουν ογκομάρμαρα όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Αλγερία αλλά προτιμούν ποιότητες με χαμηλό κοστολόγιο όπου και αυτές καλύπτουν κάποιο μέρος των χαμένων πωλήσεων της Κίνας.
Φόβοι για δημιουργία νέου κύκλου ύφεσης
Η Πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ καταλήγει πως η δεδομένη χρονική περίοδος, η οποία χαρακτηρίζεται από πληθωρισμό, υψηλά μεταφορικά και ενεργειακά κόστη, είναι μια εποχή πολύ έντονων διακυμάνσεων και πολλαπλών προβλημάτων που επηρεάζουν κάθε είδους επιχείρησή.
«Η αύξηση των τιμών σε ηλεκτρικό και πετρέλαιο, αλλά και των πρώτων υλών έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα στη αγορά με σημαντικές επιπτώσεις. Δυστυχώς οι συνεχείς ανατιμήσεις ανατρέπουν τους προϋπολογισμούς όλων των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα για τον κλάδο μας, τη βιομηχανία μαρμάρου, αυτές οι αυξήσεις έχουν επηρεάσει κατά 10-15% το κόστος παραγωγής μας και φυσικά το συνολικό λειτουργικό κόστος. Καθώς είναι αδύνατον να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις, έχουν ως αποτέλεσμά να αυξάνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μας ή να οδηγούν τις επιχειρήσεις σε μείωση ρευστότητας και κερδοφορίας με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα τους» λέει χαρακτηριστικά.
Απόρροια όλων των παραπάνω μεγάλων και απότομων αυξήσεων, είναι ο πολλαπλασιασμός του κόστους παραγωγής, η υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων μαρμάρου, η συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, ενώ μεσοπρόθεσμα αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας ενός νέου νέο κύκλου ύφεσης, καθώς οι υψηλές τελικές τιμές ενδεχομένως να προκαλέσουν κάμψη της ζήτησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: