Σενάρια μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ: Ο Όλι Ρεν προειδοποιεί…

Σενάρια μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ: Ο Όλι Ρεν προειδοποιεί…
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: A sign at a green traffic light indicates the footpath to the entrance of the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt am Main. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η επιβράδυνση της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ ενισχύει τα σενάρια μείωσης των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η αύξηση των αρνητικών κινδύνων για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ενισχύει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Σεπτέμβριο, εφόσον ο αποπληθωρισμός δείχνει να είναι υπό έλεγχο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Ο Ρεν επεσήμανε ότι, παρά την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού από το 10,6% του Οκτωβρίου 2022 στο 2,6% τον Ιούλιο, η πορεία προς τον στόχο του 2% θα είναι «ανώμαλη» φέτος. Ανέφερε επίσης ότι οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες, με τον μεταποιητικό τομέα να μην εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, παρόλο που οι παράγοντες του ενεργειακού κόστους έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σχόλια του Ρεν έρχονται λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπου η ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν οι τρέχουσες συνθήκες επιτρέπουν μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων φέτος. Οι νέες προβλέψεις για τις τιμές καταναλωτή και την οικονομική ανάπτυξη θα είναι καθοριστικές για την απόφαση αυτή.

Ο Ρεν προειδοποίησε επίσης ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα από τους πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με το διευρυνόμενο χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία. Υπογράμμισε ότι η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής μπορεί να μην είναι τόσο προσωρινή όσο αρχικά υποτέθηκε, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της παραγωγικότητας.

Οι αγορές ήδη προεξοφλούν τουλάχιστον δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, ενώ οι αναλυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αναμένοντας τις αποφάσεις που θα διαμορφώσουν την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: