Σένγκεν: Η επιστολή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την Ελλάδα
- 04/12/2015, 12:15
- SHARE
Λάδι στη φωτιά η επιστολή-μαρτυρία του Λιθουανού επιτρόπου Βιτένις Αντριουκάιτις για τη Λέσβο.
Μια επιστολή του Λιθουανού επίτροπου Βιτένις Αντριουκάιτις, που περιέγραφε όσα είδε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο το Νοέμβριο χάλασε το κλίμα για την Ελλάδα στο τελευταίο Κολέγιο Επιτρόπων.
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, ο Βιτένις Αντριουκάιτις επεδίωκε να ευαισθητοποιήσει την Κομισιόν για τη βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, η επιστολή που απηύθυνε στο Κολέγιο των Επιτρόπων πριν από λίγες μέρες τελικά κατάφερε να εξοργίσει την Κομισιόν και να ζημιώσει την Ελλάδα.
“Ημουν σε μια ακτή, όταν έφθασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλώς εξαντλημένα, παγωμένα και αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ. Κανένα ασθενοφόρο, καμιά κουβέρτα. Μου είπαν ότι τρία μικρά παιδιά που είχαν φθάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές μέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε, δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ, στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα…”, γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Αν και η επιστολή δεν περιείχε κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο ή αριθμούς, όπως θα όφειλε ως έγγραφο ευρωπαίου αξιωματούχου, γεγονός που σχολιάστηκε (ένας από τους επιτρόπους σημείωσε ότι «οι επίτροποι δεν είναι σχολιαστές»), δημιούργησε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τη χώρα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου και παρουσιάστηκε.
Η συνεδρίαση του Κολεγίου την Τετάρτη ήταν δραματική και το κλίμα για την Ελλάδα ιδιαίτερα βαρύ. Σε πολλούς θύμισε τις δραματικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί λίγο πριν και μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει ευθέως ότι το Grexit ήταν επιλογή.
Σύμφωνα με πληροφορίες και στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στην οποία μάλιστα οι επίτροποι έκαναν επανειλημμένες αναφορές στην επιστολή Αντριουκάιτις, ο πρόεδρος της Κομισιόν χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας «είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν».
Παρότι το κλίμα υπέρ της αναστολής της Σένγκεν για την Ελλάδα είχε καταγραφεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Κολεγίου, αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν η πρώτη φορά που και ο Γιούνκερ φάνηκε να τάσσεται με τη σκληρή γραμμή.
Παρέμβαση Αβραμόπουλου
Τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται ούτε η δραματική παρέμβαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αν δημιουργηθεί μια «μικρή Σένγκεν», ενώ τόνισε ότι η αναστολή της Σένγκεν για την Ελλάδα δεν λύνει το πρόβλημα. Κι αυτό διότι η χώρα μας δεν έχει χερσαία σύνορα με καμιά χώρα της ζώνης Σένγκεν, ενώ οι πρόσφυγες δεν ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τις χώρες της Σένγκεν.
Πηγή: news247.gr