Septem: Επτά μπύρες για κάθε ημέρα της εβδομάδας
- 03/12/2013, 16:07
- SHARE
Η μικροζυθοποιία ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική και Φιλανδία μετά την αύξηση πωλήσεων εντός και εκτός συνόρων άνω του 50%.
Το ανάστημά της απέναντι στις μπύρες μαζικής παραγωγής ορθώνει η μπύρα Septem. Πρόκειται για τη μικροζυθοποιία που έστησαν στο Αυλωνάρι της Εύβοιας τα αδέλφια Σοφοκλής και Γιώργος Παναγιώτου το καλοκαίρι του 2009, αψηφώντας την οικονομική κρίση. Για τον Σοφοκλή Παναγιώτου το 2013 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, αφού οι πωλήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα κλείσουν με άνοδο άνω του 50%, απόδειξη ότι οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει ένα προϊόν που έχει να τους πει κάτι παραπάνω από μια κοινή μπύρα.
Το όνομα Septem δεν είναι τυχαίο. Έχει συμβολικό χαρακτήρα για την ελληνική μικροζυθοποιία. Σημαίνει «επτά» στα λατινικά και αντιστοιχεί στις επτά μπύρες, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας, που θέλει να φτιάξει ο Σοφοκλής Παναγιώτου.
Η ενασχόληση με το ποτό αποτελεί μέρος της ζωής του Σοφοκλή. Με την ιδιότητα του οινολόγου, ο ίδιος εργάστηκε σε οινοποιία στην Ιταλία, στη Νάουσα και την Κρήτη, αλλά κάποια στιγμή βρέθηκε κοντά στον Βρετανό ζυθοποιό Σον Φράνκλιν και αποφάσισε να δοκιμάσει και την παραγωγή μπύρας. Συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι της γευστικής απόλαυσης είναι και ο αδερφός του Γιώργος, ο οποίος αν και οικονομολόγος, ασχολείται πλέον με την παραγωγή ζύθου στον τόπο καταγωγής του, την Εύβοια.
Τα πράγματα προχωρούν για την εταιρεία με γοργούς ρυθμούς παρά τη στασιμότητα που καταγράφει γενικότερα η ελληνική οικονομία. Από τις επτά μπύρες που είναι και ο αρχικός στόχος της Septem, κυκλοφορούν στην αγορά πέντε μπύρες και πρόσφατα προστέθηκε στην οικογένεια της μικροζυθοποιίας ένα καινούριο μονοποικιλιακό προϊόν με λυκίσκο citra, ανεβάζοντας τον αριθμό σε έξι. Η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ότι μέσα στην επόμενη διετία θα έχει ολοκληρωθεί η γκάμα των προϊόντων και θα είναι σε θέση να λανσάρει εποχιακά ή special προϊόντα, η κατανάλωση των οποίων θα γίνεται σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Μιλάμε για μπύρες απαστερίωτες, οι οποίες σε αντίθεση με τις μαζικές μπύρες έχουν πολύ μακρύτερο εποχικό κύκλο, αλλά η διάρκεια ζωής τους δεν ξεπερνάει τους έξι μήνες.
ΦΙΞ: Όνομα βαρύ σαν (ελληνική) ιστορία
Γιατί μπύρα και όχι κρασί; Για τον Σοφοκλή φαίνεται πως είναι περισσότερο δελεαστική η παραγωγή μπύρας. Ο ίδιος μας απαντά, πως στόχος της Septem από την ίδρυσή της, ήταν να δώσουν στην μπύρα πλούσια και ξεχωριστή γεύση. Και αν κρίνουμε από τη μέχρι στιγμής πορεία των προϊόντων, μάλλον η ομάδα της Septem το έχει καταφέρει. «Ρίσκο υπάρχει σε οποιαδήποτε περίοδο και αν δραστηριοποιηθεί ένας επιχειρηματίας. Σίγουρα το ρίσκο είναι μεγαλύτερο σε περιόδους κρίσης αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις κάνει κανείς πιο προσεκτικά βήματα. Το θετικό για εμάς είναι πως το όραμα και το αρχικό σχέδιο που είχαμε στο μυαλό μας βαδίζουν καλύτερα από ότι είχαμε προγραμματίσει».
Σημειώνεται ότι το αρχικό business plan της εταιρείας ήταν 10ετίας και προέβλεπε ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια, κάτι που επετεύχθη πολύ νωρίτερα. Η ετήσια παραγωγή αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στις 400.000-500.000 φιάλες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό project για την αύξηση των χώρων παραγωγής και αποθήκευσης της μπύρας, πράγμα που σημαίνει ότι εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα θα υλοποιηθεί πολύ σύντομα ο στόχος των αδερφών Παναγιώτου για διπλασιασμό της παραγωγής.
Διαβάστε ακόμη: Η Βεργίνα παρουσιάζει το πρώτο ελληνικό βυνοποείο
Όπως κάθε μπύρα που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η Septem απέκτησε διεθνή ταυτότητα. Πωλείται σε επιλεγμένα σημεία στην Κύπρο, στο Λονδίνο, στη Γαλλία και τη Σουηδία, ενώ μέσα στο 2013 μπήκε δυναμικά στις αγορές της Βραζιλίας, του Καναδά και της Γερμανίας. Για το 2014 τα σχέδια είναι περισσότερο φιλόδοξα αφού θα ετοιμάσει τις βαλίτσες της για Αμερική κι Φιλανδία. Η εξωστρέφεια έφερε και τη διεθνή αναγνώριση με τις διακρίσεις να διαδέχονται η μια την άλλη. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο σε μεγάλο ευρωπαϊκό διαγωνισμό design & packaging που έγινε στο Λονδίνο. Επίσης, το 2012 της απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο στο International Beer Challenge, έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς μπίρας, τιμώντας την ως την καλύτερη μπύρα στην κατηγορία της.
Επόμενο ραντεβού για την Septem θα είναι στις 16 Μαρτίου του 2014, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί ο 2ος ελληνικός διαγωνισμός σπιτικής μπύρας στον οποίο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όλοι όσοι παράγουν μπύρα στο σπίτι τους.
Η καλύτερη μπύρα, όπως έγινε και στην περίπτωση του 1ου διαγωνισμού που διοργάνωσε το 2012 η Septem, θα αποτελέσει ένα από τα special προϊόντα που θα λανσάρει προσεχώς η ελληνική μικροζυθοποιία.