«Πικρός» ο σερβιριζόμενος καφές: Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύει τις τιμές

«Πικρός» ο σερβιριζόμενος καφές: Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύει τις τιμές
Photo: pixabay.com
Με τη νέα αύξηση ο φρέντο εσπρέσο θα πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ.

Από σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουλίου, ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως κακάο, τσάι και χυμοί, επανέρχεται στο 24%. Αντίθετα, ο φόρος παραμένει στο 13% μόνο για τις παραδόσεις στο χέρι (take away και delivery). Τα κόμιστρα των ταξί παραμένουν επίσης στον χαμηλό συντελεστή του 13%.

Η επιστροφή του καφέ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), σε συνδυασμό με τις σημαντικές αυξήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένεται να φέρει αυξήσεις έως και 15% στις τιμές των καφέδων που σερβίρονται στα καφενεία και τις καφετέριες. Οι διεθνείς τιμές του καφέ βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, με τις τιμές της ποικιλίας Robusta να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, και από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2024 έχουν αυξηθεί κατά 50%, επηρεάζοντας και τις τιμές του καφέ Arabica.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε επιχείρηση καλείται να αποφασίσει αν θα μετακυλήσει την επαναφορά του ΦΠΑ στη λιανική τιμή (πρόσθετη αύξηση 0,11%) ή θα την απορροφήσει. Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης επισημαίνουν τον κίνδυνο μείωσης της κατανάλωσης και ζητούν από την κυβέρνηση να μην ισχύσουν οι δύο διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ για τον καφέ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Με τη νέα αύξηση 15% στις τιμές, ο φρέντο εσπρέσο θα πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ, ενώ ο φρέντο καπουτσίνο θα ανέβει στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ. Ο ελληνικός καφές που κόστιζε 2,5 ευρώ, από σήμερα θα πωλείται τουλάχιστον 2,80 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο παρέχοντας διευκρινίσεις για την αποφυγή αναστάτωσης στην αγορά. Από την 1η Ιουλίου 2024, εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων, καθώς και σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% συνεχίζει να ισχύει για τις παραδόσεις μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: