ΣΕΒ: Αίτημα για ουσιαστικότερη ενίσχυση των εξαγωγών
- 24/09/2018, 16:49
- SHARE
Αυτό επισημάνθηκε σήμερα σε συνάντηση φορέων με στόχο τη σύμπραξη για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι εξαγωγικές επιδόσεις αγαθών της χώρας βελτιώνονται, καθώς οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 17,8% του ΑΕΠ το 2017 έναντι 10,5% το 2010, αλλά υπολείπονται σημαντικά από επιδόσεις άλλων χωρών που έχουν εξέλθει από οικονομικές κρίσεις (π.χ. 30,3% στην Πορτογαλία και 65,5% στην Ιρλανδία).
Αυτό επισημάνθηκε σήμερα σε συνάντηση φορέων με στόχο τη σύμπραξη για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος και η Συμπρόεδρος της Επιτροπής Εξωστρέφειας του ΣΕΒ Νέλλυ Κάτσου, ο Πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.
Οι φορείς προβάλλουν πέντε αιτήματα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, που είναι:
- Αποτελεσματικός συντονισμός των φορέων του δημοσίου με τις προτεραιότητες των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ο συντονισμός αφορά σε επιχειρηματικές αποστολές, συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, κυβερνητικές αποστολές με εμπορικό χαρακτήρα, προτεραιότητα της οικονομικής διπλωματίας στις χώρες-στόχους των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
- Μεγαλύτερη εστίαση της δημόσιας χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ) στις πραγματικές ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσεων συμπληρωματικά με τις εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης στις διεθνείς επιχειρηματικές αποστολές, στη δημιουργία εξαγωγικών συμπράξεων, στην προώθηση νέων καινοτόμων εξαγωγικών προϊόντων, στην πρόσβαση σε αγορές με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, στη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων με κατάλληλα κίνητρα, αλλά και διοργάνωση διεθνών εμπορικών εκθέσεων στην Ελλάδα.
- Άρση εξαγωγικών αντικινήτρων όπως καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ωράρια λειτουργίας τελωνείων, καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της ενιαίας τελωνειακής θυρίδας, κόστος χρηματοδότησης εξαγωγών αλλά και ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων.
- Οριστικοποίηση εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας, που αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της εξαγωγικής κοινότητας.
- Πάταξη του λαθρεμπορίου που δημιουργεί ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμό στις ελληνικές επιχειρήσεις.