ΣΕΒ: Η ραγδαία μείωση των μισθών δεν αύξησε την ανταγωνιστικότητα
- 01/10/2015, 16:15
- SHARE
Κριτική για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε η μεγάλη εσωτερική υποτίμηση από τον ΣΕΒ.
«Η “εσωτερική υποτίμηση” που υποτίθεται θα ενθάρρυνε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της “Ελλάδας που παράγει”, όπως εφαρμόστηκε στην πράξη, ακυρώθηκε από την αυξημένη και παρατεταμένη αβεβαιότητα και χρηματοδοτική ασφυξία και δεν οδήγησε, μετά από πέντε χρόνια, στην επιθυμητή ισχυρή παραγωγική ανασυγκρότηση με μια εμφανή στροφή σε παραγωγικές και υψηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες. Απλά, οδήγησε σε μειωμένη απασχόληση και μειωμένες αποδοχές».
Αυτό αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ και, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η ετήσια αποζημίωση ανά μισθωτό στην Ελλάδα ήταν, το 2014, 35% χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ-28, ενώ η μέση ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο είναι 27% χαμηλότερη. Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει και πάλι την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, κυρίως, στη βιομηχανία, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, παράγουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο από κάθε άλλο παραγωγικό κλάδο και, ταυτόχρονα, δημιουργούν συνθήκες απεξάρτησης από τις εισαγωγές που εγκλωβίζουν οικονομικούς πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες.
Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι:
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο οφείλεται στη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους κλάδους, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και την υποχώρηση της ακραίας αβεβαιότητας που επικρατούσε, ειδικά, κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο, λόγω και των capital controls. Οι καταναλωτικές προσδοκίες, όμως, παραμένουν στάσιμες.
Η καλή πορεία των εσόδων από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, μεταξύ άλλων, τον Αύγουστο καλύπτει μερικώς την υστέρηση εσόδων των προηγούμενων μηνών. Η υστέρηση εσόδων εξακολουθεί να ισοσκελίζεται από τη συγκράτηση των δαπανών, ώστε το κράτος να είναι σε θέση να καταβάλλει τις ανελαστικές δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, αποστερώντας όμως, έτσι, την σχετική ρευστότητα από την οικονομία.
Η αύξηση των καταθέσεων το μήνα Αύγουστο οφείλεται στις επιχειρήσεις, που εισπράττουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους με τη μορφή ηλεκτρονικών πληρωμών. Η αύξηση αυτή αντισταθμίζει τη μείωση των καταθέσεων στα νοικοκυριά, που συνεχίζουν να αποσύρουν καταθέσεις εντός των ορίων αναλήψεων, λόγω και των υψηλότερων υποχρεώσεων για την πληρωμή φόρων τον Αύγούστο.
Η έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του World Economic Forum για το 2015-2016 καταγράφει την Ελλάδα σταθερά στην 81η θέση, όπως και πέρυσι, ανάμεσα σε 140 χώρες. Η εξέλιξη των δεικτών του WEF καταγράφει από το 2012 βελτίωση σε αρκετές παραμέτρους ανταγωνιστικότητας, ως επακόλουθο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που άρχισαν να υλοποιούνται, με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να είναι οι πιο εμφανείς. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν ακυρώσει στην πράξη τα οφέλη που θα μπορούσε να προσδοκά η χώρα από τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η τάση βελτίωσης έχει την προηγούμενη χρονιά ανακοπεί, λόγω της στασιμότητας που σημειώθηκε στο κυβερνητικό έργο επί έναν και πλέον χρόνο.