Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Αυτή η ευρωπαϊκή χώρα μείωσε τις αμβλώσεις εφήβων 66% σε 23 χρόνια

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Αυτή η ευρωπαϊκή χώρα μείωσε τις αμβλώσεις εφήβων 66% σε 23 χρόνια
epa06988949 Protesters hold placards during a pro-life rally in Brisbane, Australia, 01 September 2018. Thousands of people rallied through Brisbane's CBD to protest the Queensland government's proposed move to decriminalise abortion. EPA/GLENN HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Η πτώση ήταν ακόμη πιο απότομη, 78%, μεταξύ των εφήβων κάτω των 18 ετών.

Ο αριθμός των αμβλώσεων σε έφηβες στη Φινλανδία μειώθηκε κατά 66% μεταξύ 2000 και 2023, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ινστιτούτο δημόσιας υγείας THL, αποδίδοντας τη μείωση στην προσφορά δωρεάν αντισύλληψης στους εφήβους και στην υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Η Φινλανδία ψήφισε επίσης νόμο το 2022 που απελευθερώνει τις αμβλώσεις, σε μια εποχή βαθιών διαιρέσεων σχετικά με τα δικαιώματα στις αμβλώσεις στην Ευρώπη και δικαστικών αποφάσεων στις ΗΠΑ που περιόρισαν την πρόσβαση σε τερματισμούς ανεπιθύμητων κυήσεων για εκατομμύρια ανθρώπους εκεί.

Ο αριθμός των αμβλώσεων μεταξύ των γυναικών κάτω των 20 ετών αυξήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990 στη Φινλανδία, γεγονός που οδήγησε τη σκανδιναβική χώρα να αντιδράσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 καθιστώντας τα χάπια της επόμενης μέρας διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή από την ηλικία των 15 ετών και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση υποχρεωτική σε όλα τα σχολεία.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παίζει σημαντικό ρόλο» δήλωσε στο Reuters η καθηγήτρια ερευνών του THL Μίκα Γκίσλερ, προσθέτοντας ότι η αυξημένη πρόσβαση στην αντισύλληψη από νεαρή ηλικία ήταν ένας άλλος παράγοντας πίσω από την αλλαγή.

Ο αριθμός των αμβλώσεων μειώθηκε κατά 66% σε 722 το 2023 από 2.144 το 2000 μεταξύ όλων των εφήβων ηλικίας 19 ετών ή νεότερων στη Φινλανδία, ενώ η πτώση ήταν ακόμη πιο απότομη, 78%, μεταξύ των εφήβων κάτω των 18 ετών την ίδια περίοδο, όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία του THL.

«Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010, η μείωση του αριθμού των αμβλώσεων των νέων έχει επίσης επηρεαστεί από την εισαγωγή της δωρεάν αντισύλληψης σε πολλές περιοχές κοινωνικής πρόνοιας» ανέφερε το THL

Μια πολύ μικρότερη μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των αμβλώσεων μεταξύ των Φινλανδών γυναικών όλων των ηλικιών κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αν και ο αριθμός τους αυξήθηκε συγκρατημένα – κατά 2,9% – από το 2022 έως το 2023, έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία του THL.

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του 2022, η Φινλανδία από τον Σεπτέμβριο του 2023 σταμάτησε να απαιτεί από τις γυναίκες να αιτιολογούν την άμβλωση, καθιστώντας την διαθέσιμη κατόπιν αιτήματος της εγκύου κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Το THL δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει κανείς αν η νομοθετική αλλαγή, η οποία τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, θα έχει αντίκτυπο στον αριθμό των αμβλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com