Σφηνάκια VS κοκτέιλς: Ποιος θα επικρατήσει στη «μάχη» του καταναλωτικού κοινού;
- 25/05/2019, 17:35
- SHARE
Όταν ο ιταλικός κολοσσός των ποτών, Campari Group, αγόρασε τη Grand Marnier το 2016, είχε ένα πρόβλημα. Το ποτό λεγόταν “GrandMa” και οι πελάτες το ζητούσαν με τον όρο «σφηνάκια GrandMa» στο μπαρ, λέει ο Ugo Fiorenzo, γενικός διευθυντής της Campari America. «Σφηνάκια, πολλά σφηνάκια – δεν είναι και τόσο premium αυτό».
Η νέα στρατηγική; Να γίνει ξανά της μόδας ένα ποτό που περιέχει κονιάκ και γεννήθηκε το 1880. Καταρχήν, η Campari ενθαρρύνει τους πότες να δοκιμάσουν Grand Marnier σε προχωρημένα κοκτέιλ όπως το “Grand” Sidecar ή η Μαργαρίτα.
«Δεν έχουμε εστιάσει σε ένα κοκτέιλ» εξηγεί η Melanie Batchelor, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ στη Campari. «Πιστεύουμε ότι το Grand Marnier είναι μια θαυμάσια βάση για κοκτέιλ δεδομένου του πόσο σύνθετος και ευέλικτος είναι ο πυρήνας του από κονιάκ».
«Τολμήστε να παραλλάξετε το παραδοσιακό» προτείνει η Campari σε μια διαφημιστική της εκστρατεία που ξεκίνησε να «τρέχει» πέρυσι με την επωνυμία “Live Grand”. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να δώσει νέα πνοή σε όλες τις εκδοχές του Grand Marnier, μέχρι και την πιο premium – το αξίας 1.000 δολαρίων μπουκάλι Grand Marnier Quintessence.
«Οι άνθρωποι πίνουν καλύτερα και τα brands που διαθέτουμε πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση» λέει ο Fiorenzo. Τα ακριβότερα ποτά πουλάνε περισσότερο σε σχέση με τα φτηνότερα, και άρα η εστίαση σε πιο premium προτάσεις είναι μια λογική στρατηγική.
Η Campari έχει ήδη στο ενεργητικό της μια τέτοια επιτυχημένη μετάβαση από ένα μοντέλο μάρκετινγκ σε ένα άλλο. Όταν αγόρασε την Aperol το 2003, το εμπορικό σήμα πωλείτο μοναχά σε κάποια μέρη στην Ιταλία. Όμως, το Aperol Spritz αναδείχθηκε σε τεράστια επιτυχία, κι αυτό είναι μια απόδειξη του πόσο πολύ αποδίδει μια στρατηγική μάρκετινγκ βασισμένη στα κοκτέιλ.
Η Grand Marnier, την οποία εξαγόρασε η Campari σε μια συμφωνία ύψους 760 εκατομμυρίων δολαρίων, ήδη βλέπει τις πωλήσεις της να αυξάνονται. Σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας έρευνας αγοράς Nielsen, ο όγκος των πωλήσεών της αυξήθηκε κατά 3,6% τον τελευταίο χρόνο (συγκεκριμένα, την περίοδο των 52 εβδομάδων που έληξε στις 10 Απριλίου).
Και η Campari δεν είναι η μόνη εταιρεία που υιοθετεί τον συγκεκριμένο στρατηγικό προσανατολισμό. Το ιρλανδικό ουίσκι Jameson της Pernod Ricard και το γερμανικό λικέρ Jägermeister, μεταξύ άλλων, στρέφονται κι αυτά προς τα κοκτέιλ.
Σημειώστε μια απρόσμενη λεπτομέρεια για το τέλος, που ίσως εξηγεί ένα μέρος της αλλαγής αυτής: τα κοκτέιλ λάμπουν στο Instagram, ενώ ένα ποτήρι με ένα σκέτο ποτό φαντάζει, συγκριτικά, βαρετό. Κι ούτε και είναι πολύ σωστό να ανεβάζετε στο Instagram σφηνάκια στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, εάν σας ακολουθούν στα κοινωνικά μέσα και οι συνάδελφοί σας από τη δουλειά.α