Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ- Τι θα γίνει με την παραπομπή του
- 02/12/2019, 11:16
- SHARE
Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ακολουθεί για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί αν παραπεμφθεί ή όχι για το ουκρανικό σκάνδαλο.
Τρεις επιτροπές έρευνας, υπό την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναμένεται ότι θα δημοσιοποιήσουν μία επίσημη αναφορά μέσα στην εβδομάδα, όταν τα μέλη του Κογκρέσου επιστρέψουν αύριο, από τις διακοπές για την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Η αναφορά αυτή, θα περιλαμβάνει τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει οι Επιτροπές Πληροφοριών, Εξωτερικών Υποθέσεων και Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.
Θα κάνουν την κίνηση- ματ οι Δημοκρατικοί;
Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παραπεμφθεί.
Ωστόσο, σε μία επιστολή προς τους υποστηρικτές της, την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε τον Τραμπ να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του.
Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων που τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Δημοκρατικών έχει την αρμοδιότητα για την απαγγελία κατηγοριών που επικεντρώνονται στην παραπομπή του προέδρου Τραμπ.
Ο Τραμπ δεν θα πάει σε ακρόαση στο Κογκρέσο
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο, ενώ χαρακτηρίζει την επίσημη έρευνα για την παραπομπή του ως ένα «κυνήγι μαγισσών».
“Sen. Tim Scott Says Trump ‘Innocent,’ ‘No Way’ Senate Convicts” https://t.co/P6ONkI8n0P
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 1, 2019
Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε με επιστολή του χθες, Κυριακή, τον πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία είναι αρμόδια για τις δικαστικές υποθέσεις, τον Δημοκρατικό Τζέρι Νάντλερ, ότι ο Τραμπ δεν θα στείλει κανέναν αντιπρόσωπό του στη συνεδρίαση που θα γίνει την Τετάρτη για το θέμα της παραπομπής του
Ο Πατ Σιπολόνι, νομικός σύμβουλος του προέδρου, ανέφερε στην επιστολή του προς τον Νάντλερ, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ότι η ομάδα του Τραμπ δεν μπορεί να «αναμένεται να συμμετάσχει σε μια ακροαματική διαδικασία όταν δεν έχουν οριστεί ακόμη οι μάρτυρες και ενώ παραμένει ακόμα ασαφές εάν η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων θα επιφυλάξει δίκαιη μεταχείριση στον πρόεδρο διεξάγοντας επιπλέον ακροαματικές διαδικασίες».
Ο Σιπολόνι πρόσθεσε στο ίδιο κείμενο ότι ο Λευκός Οίκος θα ενημερώσει με νεότερη επιστολή του εάν θα στείλει αντιπρόσωπο σε μια δεύτερη ακροαματική διαδικασία εντός της προθεσμίας, που εκπνέει την Παρασκευή.
Η προθεσμία που είχε στη διάθεσή της η προεδρία για να ενημερώσει τον Νάντλερ εάν σκόπευε να στείλει κάποιον εκπρόσωπο του Τραμπ στη μεθαυριανή ακροαματική διαδικασία εξέπνεε τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Αρνείται τα πάντα ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε για μία ακόμη φορά την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας quid pro quo με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα του, παρά τις καταθέσεις μαρτύρων στη διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου οι οποίοι ισχυρίζονται το αντίθετο.
«Δεν μίλησα καθόλου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ με βάσει αυτούς τους όρους: σου δίνω αυτό, μου δίνεις εκείνο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί σήμερα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και τις εφημερίδες Time, Le Monde και Gazeta Wyborcza.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε εξάλλου ότι «δεν κατανοώ καθόλου» τις καταγγελίες περί εκβιασμού που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ για την παραπομπή του Τραμπ και ότι «δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι είμαστε ζητιάνοι» στην Ουκρανία.
Το σκάνδαλο αφορά μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ζελέσνκι και Τραμπ στις 25 Ιουλίου στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να εκβίασε τον Ουκρανό ομόλογό του συνδέοντας την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο με την έναρξη έρευνας για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, ο οποίος εργαζόταν σε ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ δήλωσε ότι όντως υπήρξε μια τέτοια συμφωνία και αυτό έπειτα από «επιθυμία του προέδρου».