Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκς σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, Τετάρτη 20 Απριλίου 2016. Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην Βουλή , σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού, με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

H τροπολογία περί απαλλαγής από πρόστιμα για εταιρείες του δημοσίου που πέρασαν στα χέρια ιδιωτών, δημιούργησε χάος στη Βουλή.

Σε ξαφνική κόντρα κορυφής μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη μετατράπηκε η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη που απαλλάσσει από πρόστιμα για λαθρεμπορία τις πρώην εταιρείες του Δημοσίου που πέρασαν στα χέρια ιδιωτών.

Ένταση άρχισε να δημιουργείται όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ άρχισε να διαμαρτύρεται με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να του απαντά ότι δε δικαιούται το λόγο. Έδωσε όμως το λόγο στον πρόεδρο της ΝΔ όταν τον ζήτησε (καίτοι όπως σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον κανονισμό της Βουλής σε ονομαστική ψηφοφορία).

Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι χθες επισκέφθηκε τον κ.Βούτση και του παρέδωσε εξασέλιδη επιστολή με την οποία κατήγγειλε προβληματικό τρόπο νομοθέτησης από τη Βουλή και ιδιαίτερα την κατάθεση τροπολογιών που όπως είπε γίνονται αποδεκτές χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από υπουργούς.

“Πήγατε και συμφωνήσατε ότι υπάρχει ζήτημα κατάθεσης τροπολογιών. Μια ώρα μετά βουλευτής καταθέτει τροπολογία που γίνεται αποδεκτή χωρίς καμία απολύτως εξήγηση”, είπε ο κ.Μητσοτάκης. “Δε θα σταθώ στο περιεχόμενο που προκαλεί ερωτηματικά γιατί διαγράφει πρόστιμα και ποια είναι η επιβάρυνση. Η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί εξήγηση από κυβέρνηση” πρόσθεσε και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου και να καλέσει την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. “Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή! Μη κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς”, κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας ο οποίος υπενθύμισε στον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ ότι και οι δύο έζησαν στη Βουλή την κοινοβουλευτική διαδικασία μετά το 2009 “και κυρίως ζήσαμε τη διακυβέρνηση Σαμαρά που ως πρωθυπουργός δεν είχε έρθει στη Βουλή για να απαντήσει ούτε σε μία ερώτηση, σε κανέναν, ούτε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Και μία διαδικασία fast track, ‘ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε’, με δεκάδες ΠΝΠ”.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε σε υψηλούς τόνους: “Μιλάτε εσείς τώρα για τροπολογίες; Ξεχνάτε τις τροπολογίες που νύχτα δίνατε ασυλία σε τραπεζίτες που αποφάσιζαν τα θαλασσοδάνεια σας, ξεχνάτε ότι σβήνατε χρέη επιχειρηματιών από πρόστιμα”.

Στο σημείο αυτό άρχισε να φωνάζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, με τον κ.Βούτση να τον ανακαλεί στην τάξη λέγοντας “Όχι ενικό και όχι αυτό το ύφος”.

Ο κ.Τσίπρας συνέχισε σημειώνοντας πως κανείς δε λέει ότι η κοινοβουλευτική λειτουργία είναι ανέφελη και ότι δεν πρέπει να βελτιωθεί, αλλά τόνισε ότι “οι υπουργοί εδώ πρέπει να είναι για να απαντούν” και πως ο ίδιος απαντά πάντα στις ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων.

“Οταν υπάρχει θέμα ουσίας, δεν υπάρχει λόγος να βάλετε θέμα διαδικασίας” είπε στον κ.Μητσοτάκη και υπερασπίστηκε την τροπολογία που έγινε χθες αποδεκτή από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Είπε ειδικότερα στη ΝΔ ότι η τροπολογία λέει “κάτι που εσείς πρώτοι θα έπρεπε να είχατε επικροτήσει, διότι υποτίθεται κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και θέλετε να έρθουν επενδυτές”.

Υποστήριξε ότι ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι σε βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου όταν παρ΄ελπίδα τους έκλεισε η πολιτική συμφωνία και έκανε λόγο για αμηχανία και αγωνία, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δημιουργει ζήτηματα επί της διαδικασίας αποφεύγοντας να μιλήσει επί της ουσίας. Χαρακτήρισε δε γραφική τη ΝΔ.

Ο κ.Μητσοτάκης ξαναπήρε το λόγο τονίζοντας ότι ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής δεν είναι θέμα διαδικασίας. Παραδέχθηκε ότι κανείς δε λέει πως με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής ήταν υποδειγματικός, υποστήριξε όμως ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι δε μίλησε για την ουσία της τροπολογίας και αναρωτήθηκε εάν πραγματικά είχε σκοπό να προστατεύσει τους επενδυτές που αποκτούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου γιατί έρχεται ως τροπολογία βουλευτή Κοζάνης και δε την έφερε ο υπουργός.

Πρότεινε ως συμβιβαστική λύσηι να αποσυρθεί η τροπολογία και να επανακαταθεί ως υπουργική τροπολογία με έγκριση του ΓΛΚ όπως είπε ότι προβλέπει το Σύνταγμα. “Θα μας εξηγήσετε εάν αφορά συγκεκριμένη επένδυση που έχει γίνει και εάν κρίνουμε ότι προστατεύει τα συμφέροντα του επενδυτή και υπάρχει διαφάνεια θα τη στηρίξουμε, αλλιώς υπάρχουν αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία” κατέληξε.