Σφοδρή κριτική Ομπάμα στην ευρωπαϊκή λιτότητα
- 10/07/2016, 14:39
- SHARE
Στην επίσκεψή του στην Ισπανία ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τις σφιχτές δημοσιονομικές πολιτικές για πολλές άσχημες εξελίξεις.
Η λιτότητα είναι ένας «σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη, δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:
«Είναι αλήθεια ότι κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση, που περιελάμβανε μέτρα λιτότητας. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ευρώπη καταγράφει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Εκεί πηγάζουν, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, και «οι ανησυχίες ότι οι ενοποιημένες οικονομίες και η παγκοσμιοποίηση δεν αποφέρουν οικονομικά οφέλη με ισότιμο τρόπο».
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ: «η ανάπτυξη που καταγράφεται με αργούς ρυθμούς σε πολλές χώρες της ηπείρου έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, να έχουν παραμείνει χωρίς εργασία και να νιώθουν απογοήτευση».
Στη συνέντευξή του στην El Pais με αφορμή την επίσκεψή του στην Ισπανία, ο Μπαράκ Ομπάμα πλέκει το εγκώμιο των Ισπανών πολιτών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.
«Η Ισπανία φυσικά έχει διανύσει ένα ιδιαίτερο δύσκολο μονοπάτι τα τελευταία χρόνια. Η τραπεζική κρίση και η ύφεση εδώ προκάλεσαν βαρύ πλήγμα σε πολλούς Ισπανούς, που έχασαν τις οικονομίες τους και τις εργασίες τους. Χάρη ωστόσο σε έναν συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ αυτών δύσκολων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, επενδύσεων και κυρίως, χάρη στην προσαρμοστικότητα των Ισπανών πολιτών, η Ισπανία κατάφερε να αλλάξει πορεία. Η οικονομία της αναπτύσσεται εκ νέου, με τα ποσοστά ανάπτυξης μεταξύ των ισχυρότερων στην Ευρώπη. Υπάρχει νέα ελπίδα για το μέλλον. Φυσικά η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, ειδικά μεταξύ των νέων. Εδώ και στην Ισπανία, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, θα συνεχίσω να μιλάω υπέρ πολιτικών που επενδύουν στους ανθρώπους, προωθούν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης».
Αναφορικά με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το Brexit, τις φωνές λαϊκισμού που αντήχησαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τις ανησυχίες για την οικονομία κι αν όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό σχέδιο ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε:
«Πιστεύω ότι η μια ολοκληρωμένη Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχή. Δεν θα πρέπει ποτέ να το θεωρούμε δεδομένο. Ναι, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δοκιμάζεται όπως ποτέ άλλοτε. Δεν είναι καιρός για εφησυχασμό. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη έχουν συγκεντρώσει εκ νέου το ενδιαφέρουν στις πολιτικές για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων και την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να συνεργαστούν προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια κοινή πρόκληση».
Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε μάλιστα μήνυμα ενότητας:
«Η ανάπτυξη με αργούς ρυθμούς κατά μήκος της ηπείρου άφησε πάρα πολλούς Ευρωπαίους, ειδικά τους νέους ανθρώπους, χωρίς εργασία και απογοητευμένους. Σε όλες μας τις χώρες, πάρα πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από την παγκοσμιοποίηση και της αυτοματοποίηση. Είδαμε πολλές από αυτές τις δυνάμεις να παρουσιάζονται στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αγνοούμε αυτές τις δυνάμεις με δική μας ευθύνη. Οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών θεσμών, πρέπει να δείξουν ότι συνδεόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών».
Πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα είναι, όπως περιγράφει ο ίδιος:
«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην εκπαίδευση, τις επιδεξιότητες και την κατάρτιση που θα βοηθήσουν στη μείωση των ανισοτήτων, ενώ θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας. Και πρέπει να απορρίψουμε το «εμείς» εναντίον των «άλλων» που ορισμένοι κυνικοί πολιτικοί προβάλλουν. Πρέπει να παραμείνουμε αληθινοί στις αξίες που ορίζουν την διαφορετικότητά μας, τις γεμάτες ζωή κοινωνίες μας και αυτές που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή της δύναμής μας- τη δέσμευσή μας στον δημοκρατικό πλουραλισμό, την ενσωμάτωση και την ανεκτικότητα».