Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο – Ομοβροντίες ρουκετών της Χεζμπολά εναντίον του Ισραήλ
- 17/11/2024, 11:52
- SHARE
Ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά, με σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου και ομοβροντίες ρουκετών του λιβανικού σιιτικού κινήματος εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, καθώς η προοπτική να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός άμεσα μοιάζει μάλλον να απομακρύνεται.
Στο Ισραήλ, δυο φωτοβολίδες έπεσαν χθες Σάββατο στην αυλή της ιδιωτικής κατοικίας στην Καισάρεια (κεντρικά) του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, κάνοντας λόγο περί «επικίνδυνης κλιμάκωσης».
Ταυτόχρονα σε άλλο μέτωπο, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ διεξάγει για 408η ημέρα πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την πολιτική προστασία του θυλάκου.
Ισχυρό ένοπλο κίνημα, που κατηγορείται από τος αντιπάλους του ότι αποτελεί «κράτος εν κράτει», η λιβανική Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς μια ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Αφού θεώρησε πως αποδυνάμωσε τη Χαμάς και έπειτα από έναν χρόνο ανταλλαγών πυρών στα σύνορα, το Ισραήλ μετέφερε το κέντρο βάρους του πολέμου στον Λίβανο, εξαπολύοντας την 23η Σεπτεμβρίου εκστρατεία μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών, κυρίως εναντίον οχυρών της Χεζμπολά, καταστροφικών όσο και φονικών.
Χθες Σάββατο οι ασταμάτητοι βομβαρδισμοί είχαν ξανά στόχο τη νότια συνοικία της Βηρυτού, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με λιβανικά ΜΜΕ.
Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Στον νότιο Λίβανο, που γειτονεύει με το βόρειο Ισραήλ, διάφορες πόλεις -συμπεριλαμβανομένης της Τύρου- και χωριά υπέστησαν εντατικούς βομβαρδισμούς. Δυο εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών σκοτώθηκαν, κατά το υπουργείο.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «αποθήκες όπλων και κέντρα διοίκησης της Χεζμπολά» στην περιοχή της Τύρου.
Η μοναδική παράταξη που διατήρησε τον οπλισμό του μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990), στο όνομα της «αντίστασης» στο Ισραήλ, η Χεζμπολά, που θεωρείται ότι ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από το Ιράν, έχει επιβληθεί ως βασικός πολιτικός παράγοντας στη χώρα.
Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εγγυηθεί ότι η Χεζμπολά και η Χαμάς, σύμμαχοι του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του, δεν θα είναι πλέον σε θέση να το βλάψουν. Κατά την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο στόχος του πολέμου στον Λίβανο είναι να απομακρυνθούν οι μαχητές της Χεζμπολά από όλες τις περιοχές κατά μήκος των συνόρων, ώστε να σταματήσουν οι ασταμάτητες εκτοξεύσεις ρουκετών που ανάγκασαν κάπου 60.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Παρά τα σκληρά πλήγματα που κατάφερε το Ισραήλ στη Χεζμπολά, πολλά ηγετικά στελέχη της οποίας σκοτώθηκαν, το κίνημα ανακοίνωσε χθες πως έπληξε με «πύραυλο» ισραηλινό άρμα μάχης στον νότιο Λίβανο και εκτόξευσε νέες ομοβροντίες ρουκετών εναντίον του βόρειου Ισραήλ.
Τόνισε πως στοχοποίησε στρατιωτικές βάσεις στη Χάιφα και στα περίχωρά της.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως περίπου 80 «βλήματα» εξαπολύθηκαν χθες από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ. Στη Χάιφα, χτυπήθηκε συναγωγή και τραυματίστηκαν δυο πολίτες. Πολλά από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν.
Πέρα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 30ή Σεπτεμβρίου χερσαία επίθεση σε τομείς του νοτίου Λιβάνου, όπως μετέβη την Τρίτη ο αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί, όπως ανακοινώθηκε χθες Σάββατο.
Η Χεζμπολά «θα συνεχίσει τα πυρά, κι εμείς θα συνεχίσουμε να την πολεμάμε, να προελαύνουμε σε βάθος (…) και να την πλήττουμε πολύ σκληρά. Δεν θα σταματήσουμε ώσπου να ξέρουμε πως ξαναφέραμε τους κατοίκους (του βόρειου Ισραήλ) με ασφάλεια» στα σπίτια τους, δήλωσε ο στρατηγός Χαλεβί στο λιβανικό παραμεθόριο χωριό Κφαρ Κίλα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Έπειτα από σχεδόν δυο μήνες αφού οι ανταλλαγές πυρών μετατράπηκαν σε ανοικτό πόλεμο, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Λιβάνου είπε προχθές Κυριακή ότι η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στη Βηρυτό, η Λίσα Τζόνσον, παρουσίασε στον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι και στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπί Μπέρι σχέδιο 13 σημείων, που προβλέπει ανακωχή 60 ημερών και την ανάπτυξη του στρατού -ο οποίος δεν έχει εμπλακεί στον πόλεμο- κατά μήκος των συνόρων, στον νότιο Λίβανο.
«Ο κ. Μπέρι ζήτησε προθεσμία τριών ημερών», ανέφερε ο αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση από ισραηλινής πλευράς.
Πάνω από 3.452 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 8η Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της χώρας, στην πλειονότητά τους από την 23η Σεπτεμβρίου φέτος.
Στο λεγόμενο νότιο μέτωπο, ο στρατός του Ισραήλ συνέχισε να βομβαρδίζει χθες τη Λωρίδα της Γάζας, υπό πολιορκία, ερειπωμένη και απειλούμενη από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Κέντρο φιλοξενίας εκτοπισμένων, σπίτια και κουρείο χτυπήθηκαν από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.
«Αφήστε μας να φύγουμε (από τη Γάζα), για τ’ όνομα του Θεού. Φτάνει ο πόλεμος, φτάνουν όσα υποφέρουμε» είπε η Ιτιμάντ αλ Ζάιν, εκτοπισμένη στην πόλη της Γάζας.
Η επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.206 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που είτε πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της εφόδου, 97 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 εξ αυτών έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 43.799 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η κατάσταση ειδικά στη βόρεια Λωρίδας της Γάζας θυμίζει «δυστοπική ταινία φρίκης» και δεν παύει να χειροτερεύει το τελευταίο διάστημα, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC), ο Γιαν Έγκελαντ.
Ο 67χρονος Νορβηγός αφηγήθηκε πως κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στον παλαιστινιακό θύλακο διέσχισε «ατέλειωτες περιοχές όπου το μόνο που έβλεπες ήταν κατεστραμμένα σπίτια». Παρ’ όλ’ αυτά, ο κόσμος προσπαθεί να αντέξει, πρόσθεσε σε συνέντευξή του στην ψηφιακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.
Τα φορτία βοήθειας λεηλατούνται συχνά, επισήμανε ακόμη ο κ. Έγκελαντ, τονίζοντας πως το διαπίστωσε προσωπικά στη διέλευση Κερέμ Σαλόμ, κοντά στη Ράφα (νότια).
Παράλληλα, στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν χθες ξανά στους δρόμους, για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων οι οποίοι παραμένουν στη Γάζα.