Shein: Εκρηκτική ανάπτυξη στη βρετανική αγορά, IPO πολλών δισ. και διαμάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Shein: Εκρηκτική ανάπτυξη στη βρετανική αγορά, IPO πολλών δισ. και διαμάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα
The Shein logo is seen in this photo illustration on 23 November, 2023 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η IPO της Shein αναμένεται να αποφέρει έως και 50 δισ. στερλίνες, γεγονός που θα αναζωογονήσει τη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία δυσκολεύεται να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες τα τελευταία χρόνια.

Η κινεζική εταιρεία fast fashion, Shein, κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση εσόδων 38% το 2023, φτάνοντας τις 1,55 δισ. στερλίνες στη βρετανική αγορά. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την πολυσυζητημένη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μια κίνηση που θα μπορούσε να δώσει τεράστια ώθηση στην κεφαλαιαγορά του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Η IPO της Shein αναμένεται να αποφέρει έως και 50 δισ. στερλίνες, γεγονός που θα αναζωογονήσει τη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία δυσκολεύεται να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση επιμένει σε λεπτομερείς ελέγχους της εφοδιαστικής αλυσίδας της Shein, καθώς η εταιρεία έχει δεχτεί επικρίσεις για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσιά της στην Κίνα. Η Shein έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεσμεύεται να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει διαβεβαιώσει ότι συνεργάζεται με τις αρχές για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα, η κινεζική εταιρεία επισημαίνει τη σημασία της βρετανικής αγοράς, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη για τη Shein μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Πέρυσι, η Shein προσέλαβε επιπλέον προσωπικό στη Βρετανία και άνοιξε μικρά καταστήματα σε διάφορες πόλεις, ενώ επενδύει στρατηγικά για να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, οι ανταγωνιστές της Shein, όπως η H&M και η Boohoo, έχουν επισημάνει ότι η κινεζική εταιρεία επωφελείται από τις εξαιρέσεις στις τελωνειακές χρεώσεις για πακέτα χαμηλής αξίας, κάτι που της δίνει ένα άδικο εμπορικό πλεονέκτημα. Η Shein έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις αρχές για να διαμορφωθούν νέοι κανονισμοί που θα αφορούν τις χρεώσεις στις εισαγωγές.

Η Shein κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, την ώρα που οι παραδοσιακές βρετανικές μάρκες αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση, λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, οι νέες τάσεις μόδας και η στροφή των νεότερων καταναλωτών προς τη μεταχειρισμένη ένδυση δημιουργούν επιπλέον προκλήσεις για τις βρετανικές εταιρείες.

Παρά τις προκλήσεις, η Shein συνεχίζει την επιθετική της επέκταση στη Βρετανία και την Ευρώπη, ενώ η πολυαναμενόμενη IPO της αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της εταιρείας και της αγοράς fast fashion.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: