Συγκλίνουν ΔΝΤ και Ευρώπη για Ελλάδα αλλά ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει
- 07/03/2016, 11:30
- SHARE
Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να αποφασιστεί και να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της επιστροφής των θεσμών.
H επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης αναμένεται να κριθεί στο σημερινό Eurogroup που ξεκινάει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παρόν στη συνεδρίαση θα είναι και το ΔΝΤ, που θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή του ευρωπαϊκού Τομέα, Πολ Τόμσεν.
“Επί θύραις βρίσκεται η επιστροφή των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα”, ανέφερε σήμερα καλά ενημερωμένη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι εντάσεις μεταξύ των θεσμών έχουν αποκλιμακωθεί, παρά τα ανοιχτά θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Παρόλο που το ΔΝΤ εξακολουθεί να προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό σε υψηλότερα επίπεδα από αυτό της Επιτροπής, παράγοντες της ευρωζώνης εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποί των θεσμών ετοιμάζονται να πάνε στην Αθήνα με κοινή βάση διαπραγμάτευσης και να ανακοινώσουν την έλευσή τους εντός της εβδομάδας. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται σήμερα το Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατό, εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες της ευρωζώνης.
“Εντός και εκτός Ελλάδας όλοι συμφωνούν ότι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς”, είχε δηλώσει προ ημερών ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με το Eurogroup διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το προσφυγικό και την Ελλάδα. Ως προς το προσφυγικό η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για να φιλοξενήσει στο έδαφός της αριθμό προσφύγων και μεταναστών διπλάσιο από αυτόν στον οποίο έχει ήδη δεσμευτεί (50.000). Ως προς το οικονομικό, όμως οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, στέλνοντας ένα θετικό σήμα ότι η αξιολόγηση προχωράει.
Αναφορικά με τη στάση του Βερολίνου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι «θα ήθελε να είναι κάπως πιο ευέλικτο, αλλά η συμφωνία για το πρόγραμμα έχει σαφείς στόχους που έχουν υιοθετηθεί από τη γερμανική Βουλή και δεν τολμούν να τους αλλάξουν». Ένα υψηλόβαθμο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει ότι το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για να λυθεί η μεταναστευτική κρίση και είναι έτσι αντίθετος στο να επαναλάβει το περυσινό δράμα, όταν προωθούσε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, η καγκελάριος Μέρκελ είναι απρόθυμη να χαλαρώσει τους στόχους του προϋπολογισμού ή να παραχωρήσει σαρωτική ελάφρυνση του χρέους – και τα δύο πρέπει να εγκριθούν από μία όλο και περισσότερο εχθρική γερμανική Βουλή – και ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι αν εμμείνει το ΔΝΤ, «τότε θα έχουμε πρόβλημα».