Συγκρατημένη η Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Συγκρατημένη η Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Στο 1,5% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2017, στο 1,7% το 2018.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά με συγκρατημένο ρυθμό. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που συνάγεται από τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα η Επιτροπή αναμένει αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 1,7 % το 2016, 1,5 % το 2017 και 1,7 % το 2018 (εαρινές προβλέψεις: 2016: 1,6 %, 2017: 1,8 %). Η αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ ως σύνολο θα πρέπει κατά την Επιτροπή να ακολουθήσει ανάλογη πορεία και προβλέπεται να ανέλθει σε 1,8 % εφέτος, 1,6 % το 2017 και 1,8 % το 2018 (εαρινές προβλέψεις: 2016: 1,8 %, 2017: 1,9 %).

Η απασχόληση στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4 % το τρέχον έτος αναφέρει η Επιτροπή τονίζοντας ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα συνεχίσει να ευνοείται από την ανάπτυξη μέσω της εγχώριας ζήτησης, τη συγκρατημένη αύξηση των μισθών, καθώς και από μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ορισμένα κράτη μέλη.

Η ανεργία στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί σχετικά γρήγορα, από 10,1 % το 2016 σε 9,7 % το επόμενο έτος και σε 9,2 % το 2018. Η ίδια τάση αναμένεται και για το σύνολο της ΕΕ, με μείωση της ανεργίας από 8,6 % το τρέχον έτος σε 8,3 % το επόμενο έτος και σε 7,9 % το 2018. Για τη ζώνη του ευρώ, είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί από 0,3 % το 2016 σε 1,4 % τόσο το 2017 όσο και το 2018. Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί από 0,3 % το τρέχον έτος σε 1,6 % το 2017 και 1,7 % το 2018.

Σε ο,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά το συνολικό δημόσιο έλλειμμα όσο και ο δείκτης του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά κατά την περίοδο 2017-2018 που καλύπτουν οι προβλέψεις. Το επίπεδο του δημόσιου ελλείμματος στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί από 1,8 % φέτος σε 1,5 % του ΑΕΠ τόσο το 2017 όσο και το 2018. Τούτο εξηγείται από τη μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων λόγω χαμηλότερης ανεργίας, από τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα και από τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία καθιστούν φθηνότερη την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο δείκτης του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 91,6 % το 2016 σε 89,4 % το 2018.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την Ευρωπαϊκή οικονομία αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες και καταδεικνύουν σαφώς δυσμενή εξέλιξη, μεταξύ άλλων λόγω της επικείμενης «εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το σχετικό δημοψήφισμα, γεγονός που έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη αυξημένων κινδύνων για τις επιδιωκόμενες πολιτικές υπό το σημερινό μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον. Οι εξωτερικοί κίνδυνοι, όπως οι αβέβαιες οικονομικές τάσεις στην Κίνα και ο κίνδυνος επιδείνωσης των γεωπολιτικών συγκρούσεων, έχουν επίσης αυξηθεί, καταλήγει η Επιτροπή

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης ροών φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ δήλωσε τα εξής: «Οι οικονομίες της ΕΕ απέδειξαν την ανθεκτικότητά τους. Αναμένουμε μεγέθυνση των οικονομιών όλων των κρατών μελών το επόμενο έτος. Υπό το πρίσμα της αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθίσταται σήμερα ακόμη πιο σημαντική η επιδίωξη υγιών και συνετών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις κοινωνίες μας έτσι ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι υστερεί.»

Τέλος ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε σχετικά: «Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα διατηρηθεί το 2017 σε συνθήκες δυσκολότερες εκείνων της άνοιξης. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ενισχυμένος από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σε πολλές χώρες, η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων στη ζώνη του ευρώ, η ανάκαμψη των επενδύσεων και η πιο δυναμική πορεία του ενδοκοινοτικού εμπορίου αποτελούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία. Σε αυτούς τους ασταθείς και αβέβαιους καιρούς, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί η ανάκαμψη αυτή και να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη της γίνονται αισθητά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.»