Συλλήψεις εργαζομένων της GSK για δωροδοκίες στην Κίνα
- 27/07/2013, 18:24
- SHARE
Ταξίδια, χρήματα και «καυτές» ανταλλαγές σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς.
Τουλάχιστον 18 άτομα -εργαζόμενοι και ιατρικό προσωπικό- κρατούνται στο πλαίσιο των ερευνών κατά της GlaxoSmithKline για το σκάνδαλο δωροδοκιών και διαφθοράς 320 εκατ. λιρών στο οποίο έχει εμπλακεί ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος, που αναγκάστηκε ήδη να παραδεχθεί ότι στελέχη του στην Κίνα, παραβίασαν κατάφορα τους νόμους χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα για την υπογραφή συμβολαίων.
Τόσο η τοπική αστυνομία της πόλης Ζενγκζού, όσο και ο εκπρόσωπος της εταιρείας στο Λονδίνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες. Οι κινεζικές αρχές, ωστόσο, έχουν ήδη ανακοινώσει επίσημα την κράτηση τεσσάρων Κινέζων στελεχών της GSK σε σχέση με τις κατηγορίες ότι ο βρετανικός κολοσός διοχέτευσε έως 3 δισ. γουάν (489 εκατ. δολάρια), μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων σε γιατρούς και αξιωματούχους.
Η GSK, από την πλευρά της, έχει παραδεχθεί ότι ορισμένα στελέχη της παρέβησαν τους νόμους, αν και ο διευθύνων σύμβουλος, Άντριου Γουίτι, υποστήριξε ότι το αρχηγείο της πολυεθνικής δεν είχε ιδέα για το τι γινόταν στα γραφεία της στην Κίνα.
Το επίσημο πρακτορείο Xinhua , ανέφερε ότι «ορισμένοι υπάλληλοι της GSK ήταν ύποπτοι για δωροδοκία γιατρών, προκειμένου να συνταγογραφούν τα φάρμακα της εταιρείας και κατά συνέπεια να αυξάνονται οι πωλήσεις».
Διαβάστε: Τα «βρήκανε» πάλι Κίνα-Ε.Ε.
Σε συνέντευξη στο πρακτορείο, ένας άνδρα ονόματι Λι, που είπε ότι ήταν περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων -υπεύθυνος για την προμήθεια φαρμάκων του αναπνευστικού σε περισσότερα από δέκα νοσοκομεία στη Ζενγκζού- περιέγραψε με λεπτομέρειες πως λειτουργούσε το κύκλωμα.
«Προσκαλούσαν γιατρούς σε σπουδαία ακαδημαïκά συνέδρια για να τους βοηθήσουν να αυξήσουν την επιρροή στον τομέα τους», ανέφερε στο ρεπορτάζ του Xinhua, συμπληρώνοντας πως «φρόντιζαν να έχουν πολύ καλές σχέσεις μαζί τους, καλύπτοντας διάφορες ανάγκες τους και προσφέροντας τους χρήματα».
Μια 35χρονη γυναίκα, ιατρική εκπρόσωπος, που ήταν υφισταμένη του Λι, είπε πως εμφανιζόταν στα γραφεία των γιατρών ως βοηθός τους και φρόντιζε να ικανοποιεί όλες τους τις επιθυμίες, ακόμα και τις σεξουαλικές… «Μερικά στελέχη τα γνώριζαν όλα αυτά και είχαν δώσει σαφείς εντολές στο τμήμα πωλήσεων να προσφέρουν δωροδοκίες στους γιατρούς, είτε χρήματα, είτε ευκαιρίες να παραστούν σε συνέδρια», είπε στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον Λι, ο όμιλος είχε βάλει στόχο την αύξηση των ετήσιων πωλήσεων κατά 30% την περασμένη διετία. Για να επιτευχθεί αυτό θα έπρεπε να πιεστούν οι γιατροί να συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα εφόσον δεν αυξάνονταν ο αριθμός των ασθενών.
Διαβάστε: Βαρύ κατηγορητήριο κατά του Μπο Σιλάι
«Το Σίτι του Λονδίνου αντιμετώπισε την υπόθεση πολύ χαλαρά», σχολιάζει η εφημερίδα Guardian, «με την λογική ότι το σύστημα υγείας εκεί δεν χρηματοδοτείται αρκετά από μια κυβέρνηση που προτιμά να χτίζει ουρανοξύστες αντί για νοσοκομεία. Οι αναλυτές ψύχραιμα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σκάνδαλο σε μια χώρα που αντιπροσωπεύει μόνο το 3% των πωλήσεων του Ομίλου δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην GlaxoSmithKline».
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η άποψη αυτή είναι λανθασμένη για τρεις λόγους: «Αφενός η φήμη έχει τεράστια σημασία στις φαρμακευτικές εταιρείες και ειδικά για τον διεθύνοντα σύμβουλο της GSK, ο οποίος τα πέντε χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι, έχει κάνει σημαία του την διαφάνεια στην πολιτική του Ομίλου. Κι αφετέρου, η Glaxo θα πρέπει να ξανασκεφτεί το συνολικό μοντέλο συναλλαγών της στην Κίνα κι άλλες χώρες ‘υψηλού κινδύνου’. Ακόμα κι εαν καταβληθούν πρόστιμα, θα πρέπει να βρει ένα τρόπο συνεργασίας με την κυβέρνηση στο Πεκίνο, που ξεκίνησε την θητεία της με διπλή ατζέντα: τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και περισσότερη χρηματοδότηση για το δυσλειτουργικό τομέα της υγείας».