Σήμα από τη δραστηριότητα πως η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι παντού
- 23/11/2022, 12:26
- SHARE
Ανάμεικτα είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι επιχειρηματικοί δείκτες για τον Νοέμβριο. Ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών, οικονομικό βαρόμετρο για τη ζώνη του ευρώ, υποστηρίζει τις προσδοκίες για επικείμενη ύφεση. Από την άλλη πλευρά, η άνοδος της μεταποίησης αυξάνει τις ελπίδες ότι αυτή δεν θα είναι πολύ έντονη.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της S&P Global, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να υποχωρήσει στις 47,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters.
O δείκτης υπευθύνων αγορών για τον κλάδο των υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος τον Νοέμβριο, στις 48,6 μονάδες. Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μια τόσο χαμηλή τιμή ήταν τον Φεβρουάριο του 2021, όταν τα μέτρα του κορωνοϊού βύθισαν την ευρωπαϊκή οικονομία σε βαθιά ύφεση. Αντίθετα, η μεταποίηση αυξήθηκε απροσδόκητα κατά 0,9 μονάδες, στις 47,3 μονάδες, με τους οικονομολόγους να αναμένουν πτώση στις 46 μονάδες.
Ο δείκτης για την παραγωγή ενισχύθηκε στις 45,7 μονάδες από 43,8 μονάδες τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την Commerzbank, οι πρόδρομοι δείκτες συνεχίζουν να υποδηλώνουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπάρχουν λίγα σχετικά σημάδια στα σκληρά δεδομένα. Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει θετική το τέταρτο τρίμηνο, «ωστόσο, δεν θα στοιχηματίζαμε ενάντια στους δείκτες του κλίματος ενόψει του σημαντικά πιο ζοφερού οικονομικού περιβάλλοντος».
Όπως επισημαίνει η γερμανική τράπεζα, η EKT μέχρι στιγμής έχει αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης, ενώ για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αναμένεται αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Επιπλέον, μαίνεται η κρίση στην Ενέργεια, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια έχει ανοίξει βαθιές τρύπες στις τσέπες των νοικοκυριών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η παραγωγή ορισμένων αγαθών καθίσταται ασύμφορη, τουλάχιστον προσωρινά, επειδή οι κατασκευαστές μπορούν να μετακυλίσουν το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στους πελάτες τους μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Πολλές δε εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν την παραγωγή.
Από την άλλη, πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να παράσχουν δημοσιονομική βοήθεια για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών. Η υποσυνιστώσα του χρόνου παράδοσης του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα της μεταποίησης επέστρεψε στο κανονικό εύρος, ενώ οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες βαίνουν προς εξομάλυνση. Επιπλέον, οι συνιστώσες του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών για τις τιμές αγοράς και κατανάλωσης στον μεταποιητικό τομέα δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να υποχωρούν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι θετικές επιδράσεις είναι απίθανο να αποτρέψουν τη συρρίκνωση της οικονομίας το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους.
Η ύφεση είναι παντού…
Ο Αμερικανός οικονομολόγος Robert Solow είχε πει ότι η εποχή των υπολογιστών είναι παντού, εκτός από τις στατιστικές παραγωγικότητας. Αυτήν τη στιγμή, μπορούμε να πούμε ότι η ύφεση είναι παντού, εκτός από τις στατιστικές του ΑΕΠ. Ενώ η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθούσε να έχει θετική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, φαίνεται αναπόφευκτο να έχει αποφύγει ύφεση το τρέχον τρίμηνο και τα σημερινά στοιχεία PMI το επιβεβαιώνουν.
Η ελαφρά αύξηση του PMI οφείλεται κυρίως στον PMI της μεταποίησης. Οι νέες παραγγελίες συνεχίζουν να μειώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι η τρέχουσα παραγωγή προέρχεται από πολλές προηγούμενες συσσωρευμένες εκκρεμότητες. Ο ρυθμός μείωσης των υπηρεσιών ήταν παρόμοιος με τον Οκτώβριο και άγριος για τα ιστορικά δεδομένα. Οι νέες παραγγελίες συνεχίζουν να μειώνονται, και οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο απρόθυμες να προσλάβουν, λόγω της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την ING, το θετικό στοιχείο στο σαφώς υφεσιακό περιβάλλον είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν. Η αδύναμη ζήτηση, οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας από τον Αύγουστο και η χαλάρωση των προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς συμβάλλουν στην άμβλυνση των πιέσεων.
Συνολικά, τα σημερινά στοιχεία PMI συνεχίζουν να δείχνουν ότι η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε ύφεση, με τις έρευνες υποδεικνύοντας ηπιότερη συρρίκνωση σε σύγκριση με προηγούμενες υφέσεις, επισημαίνει η Oxford Economics.
Tέλος, αξιοπρόσεκτη είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος επεσήμανε πως η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα θα παρουσιάσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός πριν αρχίσει να επιβραδύνεται το πρώτο τρίμηνο.