«Σήμα κινδύνου» από συνοδευτικό σκάφος του τουρκικού Barbaros
- 11/01/2015, 15:05
- SHARE
Η Άγκυρα απέρριψε την προσφορά βοήθειας από τη Λευκωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδευτικό σκάφος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός “έπεσε” σε ξέρα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές των κατεχομένων.
H Κυπριακή Δημοκρατία εκδήλωσε την ετοιμότητα της να παράσχει κάθε βοήθεια για την αποκόλληση του σκάφους, ωστόσο η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία απέρριψαν την προσφορά της κυπριακής κυβέρνησης να βοηθήσει το σκάφος KOSSO, συνοδευτικό του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Βarbaros.
Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, το σκάφος προσέκρουσε στις νησίδες Κλείδες κοντά στο ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία. Λόγω της πρόσκρουσης στο σκάφος άρχισαν να μπαίνουν νερά και αυτό εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Μετά την προσφορά βοήθειας από την κυπριακή κυβέρνηση το σκάφος άλλαξε συχνότητα και στην περιοχή σπεύδει το Βarbaros και δύο περιπολικά σκάφη του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός. Επίσης, τόνισε ότι το σημείο, όπου έγινε το ατύχημα, είναι περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προυποθέσεις για την επανεκκίνηση των συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά
Για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να είναι σε ισχύ η τουρκική NAVTEX και η Άγκυρα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε συνέντευξη, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να παρενοχλεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επισήμανε ότι η έκδοση ναυτικής οδηγίας από την Τουρκία δεν έχει στόχο την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, αλλά των συμφερόντων της ίδιας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το μήνυμα που έστειλε η Τουρκία με την ενέργεια αυτή είναι ότι δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την θέση για συζήτηση του θέματος των φυσικών πόρων μαζί με τους χάρτες για το εδαφικό στο τέλος των διαπραγματεύσεων.