«Σήμα» κινδύνου από την Κίνα στις αυτοκινητοβιομηχανίες για τα εργοστάσια στο εξωτερικό
- 12/09/2024, 15:46
- SHARE
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας προειδοποίησε τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας για τους κινδύνους που ενέχει η πραγματοποίηση επενδύσεων που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία στο εξωτερικό σε μια πρόσφατη συνάντηση, δήλωσαν δύο άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα, καθώς επιδιώκουν παγκόσμια επέκταση για να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά τους.
Σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου, το υπουργείο είπε στους τοπικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων να μην επενδύσουν στην Ινδία, επικαλούμενο μια οδηγία της κεντρικής κυβέρνησης, «συμβούλεψε» έντονα κατά των επενδύσεων στη Ρωσία και την Τουρκία και χρησιμοποίησε έναν πιο ήπιο τόνο για να επισημάνει τους κινδύνους από την κατασκευή εργοστασίων στην Ευρώπη και την Ταϊλάνδη, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.
Ενθάρρυνε επίσης τις αυτοκινητοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν υπερπόντια εργοστάσια για την τελική συναρμολόγηση οχημάτων με εξαρτήματα knock-down που εξάγονται από την Κίνα για να μετριάσουν τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από γεωπολιτικά ζητήματα, δήλωσε το άτομο.
Αλλά δεν τους δόθηκε καμία συμβουλή για να διασφαλιστεί ότι οι βασικές τεχνολογίες ηλεκτρικών οχημάτων θα παραμείνουν στη χώρα, όπως ανέφερε πρώτο το Bloomberg την Πέμπτη.
Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας είναι τεταμένες από τότε που οι στρατοί τους συγκρούστηκαν στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια το 2020, γεγονός που ώθησε το Νέο Δελχί να αυστηροποιήσει τον έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων και να σταματήσει μεγάλα έργα.
Η κινεζική κρατική εταιρεία SAIC Motor Corp Ltd αγωνίζεται εδώ και χρόνια με τις επενδύσεις της στην Ινδία. Τον Απρίλιο δήλωσε ότι η εταιρεία θα φέρει Ινδούς επενδυτές για να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον λειτουργίας για τη μάρκα MG στη χώρα.
Στη Ρωσία, τα αυτοκίνητα κινεζικής μάρκας είδαν την παρουσία τους να αυξάνεται μετά την υποχώρηση των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών λόγω των κυρώσεων.
Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν ολοένα και περισσότερο την επέκταση στο εξωτερικό, καθώς αντιμετωπίζουν ένα βαθύτερο πρόβλημα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας λόγω της εξασθένησης της ζήτησης στην Κίνα που έχει οδηγήσει σε έναν παρατεταμένο και βίαιο πόλεμο τιμών.
Οι προσπάθειές τους να αυξήσουν τις πωλήσεις σε μεγάλες αγορές αυτοκινήτων, όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επίσης συναντήσει υψηλότερους δασμούς EV.
Καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, επιδιώκουν να προσελκύσουν επενδύσεις από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς την ανεξάρτητη δημιουργία τοπικής παραγωγής εκεί, η οποία απαιτεί μεγάλο ποσό επένδυσης και βαθιά κατανόηση των τοπικών νόμων και της κουλτούρας.
Η Geely, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας με βάση τις πωλήσεις, ανιχνεύει τοποθεσίες για ένα εργοστάσιο στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει δεσμευτεί πλήρως για τη δημιουργία τοπικής παραγωγής, δήλωσαν στελέχη της στο Reuters στη Φρανκφούρτη αυτή την εβδομάδα.
Άλλοι, όπως η Leapmotor, έχουν επιλέξει να συνεργαστούν με τοπικές εταιρείες. Η κοινοπραξία της Leapmotor με την Stellantis ξεκίνησε φέτος την παραγωγή EV στο εργοστάσιο της γαλλο-ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Πολωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Chery: Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων της Κίνας θέλει να ρίξει δισ. ευρώ στην Ευρώπη
- Ραγδαία συρρίκνωση της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτων
Πηγή: reuters.com