“Σήμα” Πάουελ για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed: Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός

“Σήμα” Πάουελ για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed: Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός
epa08063454 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a news conference after a Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 11 December 2019. The Federal Reserve left the benchmark interest rate unchanged. The Fed already lowered the interest rate three times in 2019, making it cheaper to borrow money. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναφέρθηκε στα τελικά στάδια μιας ιστορικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης για την εξάλειψη του χειρότερου πληθωριστικού σοκ των τελευταίων δεκαετιών.

«Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί», τονίζει ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ, στην τοποθέτησή του στο ετήσιο συνέδριο του Jackson Hole.

Ο επικεφαλής της Fed υπογραμμίζει ότι παραμένει πολύ υψηλός ο πληθωρισμός, τονίζοντας ότι ο δρόμος για τον περιορισμό του είναι μακρύς, ακόμη και μετά τα πρόσφατα ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία.

Ο Τζέι Πάουελ προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.

“Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το αποκορύφωμά του – σε μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη – παραμένει πολύ υψηλός“, δήλωσε ο Πάουελ στην κεντρική ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Fed του Κάνσας Σίτι στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ.

“Είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, εάν χρειαστεί, και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο έως ότου βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πάουελ δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα «προχωρήσει προσεκτικά καθώς αποφασίζουμε εάν θα κάνουμε περαιτέρω σύσφιξη ή αντ’ αυτού, θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία».

Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο πολιτικής από σχεδόν μηδέν σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%.

Ενώ ο Πάουελ αναγνώρισε ότι οι πλήρεις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη γίνει εμφανείς και πιθανότατα σημαίνουν «σημαντική περαιτέρω οπισθοδρόμηση», κατέστησε σαφές ότι η Fed είναι υπερβολικά επικεντρωμένη στον ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό.

«Πρόσθετες ενδείξεις για επίμονη ανάπτυξη, πάνω από την τάση, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Πάουελ, προσθέτοντας χωριστά ότι «υπάρχει σημαντικό περαιτέρω έδαφος για κάλυψη για να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών».

Η Fed αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο τους επόμενους μήνες προκειμένου να καθορίσει πρώτα εάν οι αξιωματούχοι πρέπει να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο πολιτικής πέρα από το τρέχον υψηλό 22 ετών. Στη συνέχεια, πρέπει να κρίνει πόσο καιρό θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά πριν εξετάσει τυχόν μειώσεις.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να μην προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Σεπτέμβριο. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά περιμένουν αύξηση κατά το τελευταίο τρίμηνο και ποιο συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Fed στα τέλη Οκτωβρίου. Οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αναμένονται μέχρι το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο θα απαιτούσε όχι μόνο μια περίοδο «οικονομικής ανάπτυξης κάτω της τάσης» αλλά και «κάποια άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας».

Τα σχόλιά του σήμερα επανέλαβαν ένα μήνυμα που έστειλε στο περσινό συμπόσιο, όταν είπε ότι η Fed ήταν αποφασισμένη «να τελειώσει η δουλειά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: