«Σήμα» του Πανέτα για σταδιακή μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2024

«Σήμα» του Πανέτα για σταδιακή μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2024
A euro currency sign is pictured inside the headquarters building of the European Central Bank (ECB) ahead of a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on June 6, 2024. The European Central Bank is expected to start cutting interest rates from record highs, its first reduction in nearly five years, but volatile inflation means the path ahead is uncertain. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας υποβάθμισε τις ανησυχίες για τις επίμονα υψηλές τιμές στον τομέα των υπηρεσιών.

Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να μειώνει σταδιακά τα επιτόκια χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την τρέχουσα πτώση του πληθωρισμού εξέφρασε την Τρίτη το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα.

«Η μείωση των επίσημων επιτοκίων μπορεί να προχωρήσει σταδιακά, συνοδεύοντας την επιστροφή του πληθωρισμού προς τον στόχο, εάν οι μακροοικονομικές τάσεις παραμένουν σύμφωνες με τις προσδοκίες της ΕΚΤ» είπε ο Πανέτα σε ομιλία του προς τους τραπεζίτες στη Ρώμη.

Ο Πανέτα υποβάθμισε τις ανησυχίες για τις επίμονα υψηλές τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να μειώνονται με καθυστέρηση σε σύγκριση με τις τιμές των αγαθών, και είπε ότι μπορεί επίσης να αναμένεται να μετριαστεί η αύξηση των μισθών.

«Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μειώνουν τη ζήτηση, την παραγωγή και τον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό τους επόμενους μήνες» σημείωσε ο Ιταλός τραπεζίτης.

Υπενθυμίζεται πως ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια της-για πρώτη φορά από το 2019- τον Ιούνιο αλλά δεν έχει δεσμευτεί ρητά για μια επόμενη κίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: