Σημαντικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις στην εθελοντική αγορά άνθρακα

Σημαντικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις στην εθελοντική αγορά άνθρακα
epa09562862 A stop traffic sign in front of the steaming tower of the coal-fired power plant Datteln 4 in Datteln, Germany, 02 November 2021 (issued 04 November 2021). The production of carbon-based energy is one of the main sources of environmental pollution worldwide and the black coal consuming plant was controversial already before launched in May 2020. Germany, a coal extracting country, is striving to abolish coal and nuclear power and to convert to renewable energies, one of the main topics of the COP26. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τιμή των αντισταθμιστικών δικαιωμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώθηκε κατά 69% το 2023.

Σχεδόν το 1/3 των υφιστάμενων πιστωτικών μορίων διοξειδίου του άνθρακα απέτυχε να πληροί τα κριτήρια για ένα νέο πρότυπο που στοχεύει να χρησιμεύσει ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την εθελοντική αγορά άνθρακα, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ακεραιότητας για την Εθελοντική Αγορά Άνθρακα (ICVCM) την Τρίτη.

Στην εθελοντική αγορά, οι εταιρείες μπορούν να αγοράζουν πιστωτικά μόρια από έργα όπως αιολικά πάρκα ή προγράμματα αναδάσωσης σε όλο τον κόσμο και να τα χρησιμοποιούν για την επίτευξη των εσωτερικών τους στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όλες οι μονάδες που υπολείπονταν του σημείου αναφοράς κατά την τελευταία αξιολόγηση συνδέονταν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ζήτηση για αντισταθμιστικά οφέλη κατέρρευσε πέρυσι μετά τις ευρέως διαδεδομένες αμφιβολίες ότι τα πιστωτικά μόρια εξυπηρετούσαν τη μείωση των εκπομπών.

Το ICVCM ένας ανεξάρτητος φορέας διακυβέρνησης, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ακεραιότητα με την καθιέρωση προτύπων για τις βασικές αρχές του άνθρακα (CCP) και αξιολογεί την εγκυρότητα των έργων.

Το ICVCM δήλωσε ότι οκτώ μεθοδολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες καλύπτουν περίπου 236 εκατομμύρια αχρησιμοποίητα ή αχρησιμοποίητα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που αποτελούν το 32% της αγοράς, απέτυχαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προτύπου της για λόγους προσθετικότητας.

Η προσθετικότητα είναι ένα μέτρο του κατά πόσον το έργο χρειαζόταν έσοδα από τις πωλήσεις μονάδων άνθρακα για να προχωρήσει. Εάν το έργο θα είχε προχωρήσει ανεξάρτητα, τότε το επιχείρημα ότι οδήγησε στην αποφυγή εκπομπών και, επομένως, πρέπει να πιστωθεί, υπονομεύεται.

Η Έιμι Μέριλ, διευθύνουσα σύμβουλος του ICVCM, δήλωσε ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να αποτελούν μέρος της εθελοντικής αγοράς άνθρακα και ότι νέες μεθοδολογίες μπορούν να υποβληθούν προς εξέταση.

«Υπάρχουν ακόμη μέρη στον κόσμο όπου τα εμπόδια στην ανάπτυξη σημαίνουν ότι τα έργα θα μπορούσαν να είναι πρόσθετα» ανέφερε σε συνέντευξή της στο Reuters.

Η τιμή των αντισταθμιστικών δικαιωμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώθηκε κατά 69% πέρυσι σε μέσο όρο 3,88 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ανέφερε τον Μάιο έκθεση της μη κερδοσκοπικής Ecosystems Marketplace.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com