Σημαντική μείωση θανάτων στην Ελλάδα το 2024: Πώς μεταβάλλονται τα στοιχεία ανά περιφέρεια και ηλικιακή ομάδα

Σημαντική μείωση θανάτων στην Ελλάδα το 2024: Πώς μεταβάλλονται τα στοιχεία ανά περιφέρεια και ηλικιακή ομάδα
People are walking in front of the Greek Parliament during the sunset in Athens, Greece, on July 29, 2024. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Αυξήσεις σημειώθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την υγειονομική κατάσταση σε αυτές τις περιοχές.

Οι θάνατοι στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών από την πανδημία Covid-19, παρουσίασαν μείωση κατά 2,1% το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, οι θάνατοι για τις πρώτες 35 εβδομάδες του έτους ανήλθαν σε 85.896, σημειώνοντας πτώση κατά 1.832 θανάτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Αυτή η μείωση αποτελεί θετικό σημάδι για τη δημόσια υγεία της χώρας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν και μια πτώση σε σύγκριση με τον μέσο όρο των θανάτων για την περίοδο 2018-2023.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στις ηλικιακές ομάδες των 80-84 ετών, 85-89 ετών και 75-79 ετών, ενώ παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις ηλικιακές ομάδες των 55-59 και 65-69 ετών. Ειδικότερα, οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες φαίνεται να έχουν επωφεληθεί από τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική πτώση των θανάτων σε αυτές τις κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανά περιφέρεια, οι σημαντικότερες μειώσεις καταγράφονται στην Αττική (-755 θάνατοι), τη Θεσσαλία (-300 θάνατοι) και τη Δυτική Ελλάδα (-232 θάνατοι). Αντίθετα, αυξήσεις στους θανάτους σημειώθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την υγειονομική κατάσταση σε αυτές τις περιοχές.

Η μείωση των θανάτων φαίνεται να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, η σταδιακή αποδρομή της πανδημίας Covid-19, αλλά και η καλύτερη διαχείριση των κινδύνων δημόσιας υγείας. Ωστόσο, οι αυξήσεις σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και περιφέρειες δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις για τη διασφάλιση της υγείας σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: