Σημαντική παρέμβαση Κίσινγκερ: Η Κίνα μπορεί να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία
- 09/05/2023, 09:55
- SHARE
Ακούραστος παρά τα 99 του χρόνια είναι ο πρώην διπλωμάτης Χένρι Κίσινγκερ, που για άλλη μία φορά εντυπωσίασε με τη διαύγεια πνεύματός του, σηκώνοντας κύματα θετικών τε και αρνητικών αντιδράσεων με τις προτάσεις και τις διατυπώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αν και βαρήκοος, τυφλός από το ένα μάτι και έχοντας κάνει πολλές επεμβάσεις καρδιάς, εργάζεται περίπου 15 ώρες την ημέρα και παραμένει επίκαιρος σε παγκόσμια κλίμακα… Σε συνέντευξη που έδωσε στο CBS την Κυριακή 7 Μαΐου, ερωτήθηκε: «Αν τηλεφωνούσατε στο Πεκίνο και λέγατε: “Ο δρ Κίσινγκερ θα ήθελε να μιλήσει με τον Πρόεδρο Xi”, θα δεχόταν την κλήση σας;»… με τον Κίσινγκερ να απαντά: «Ναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δεχόταν την κλήση μου, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin».
«Αν ένας πρόεδρος ερχόταν και σου έλεγε, “Χένρι, θα πετάξεις στη Μόσχα ώστε να μιλήσεις με τον Πούτιν, θα το έκανες;» ξαναρώτησε ο δημοσιογράφος…
Και, βέβαια, ο Kissinger, απτόητος, απάντησε αναλόγως: «Ναι, θα ήμουν διατεθειμένος να το κάνω, ναι». Αλλά θα ενεργούσα ως σύμβουλος, όχι ως μάχιμος διπλωματικός υπάλληλος».
«Δεν σκεφτόμουν να σε επαναφέρω στη θέση του υπουργού Εξωτερικών», αστειεύτηκε ο δημοσιογράφος. «Φυσικά, θα ήσουν σύμβουλος». Για οποιονδήποτε άλλο, μια τέτοια απάντηση θα ερμηνευόταν ενδεχομένως ως αλαζονεία, αλλά ο Κίσινγκερ απλώς επιβεβαιώνει το παλιό, αυτονόητο ρητό: «Αν μπορείς να το κάνεις, δεν είναι κομπασμός».
Σε κάθε περίπτωση, λέει ο Κίσινγκερ, η Κίνα είναι μια θετική δύναμη για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Τώρα που η Κίνα μπήκε στη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι μέχρι το τέλος του έτους ο πόλεμος θα φτάσει στο τέλος του», σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Θα μιλάμε για διαπραγματευτικές διαδικασίες, ακόμη και για πραγματικές διαπραγματεύσεις».
Το Newsweek συνόψισε ορισμένες από τις παρατηρήσεις. «Πιστεύω ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έρχεται σε σημείο καμπής και αναμένει διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κίνα» είπε ο ηλικιωμένος διπλωμάτης, σε μια ευθεία αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων που διατύπωσε η Κίνα.
Πάντως, τόσο η Ουκρανία όσο και οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει σε διαφορετικές περιπτώσεις το σχέδιο της Κίνας. Τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα το περιέγραψε ως ένα τέχνασμα για να δοθεί χρόνος στη Μόσχα να ενισχύσει τις δυνάμεις της. ενδιαφέρον είναι ότι τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης άρπαξαν την ευκαιρία που τους προσέφερε ο Κίσινγκερ και την προωθούν ενεργά.
Πάντως, όσο περισσότερο καθυστερεί η Ουκρανική αντεπίθεση, τόσο περισσότερο υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει άνοιγμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν εικασίες ότι ακόμη και η Ουάσιγκτον μπορεί τελικά να πιέσει το Κίεβο να διαπραγματευτεί εάν οι απώλειες στο πεδίο της μάχης συνεχιστούν, δεδομένου ότι η Ρωσία ελέγχει τώρα το 90 ή 95% του Μπαχμούτ.
Για τα πυρηνικά
Τον Ιούλιο του 1958, ένας νεαρός ζήτησε από το ακόμα πιο νεαρό καθηγητή του στο Χάρβαρντ να εξηγήσει γιατί η απειλή των μαζικών πυρηνικών αντιποίνων (που ήταν τότε η πολιτική των ΗΠΑ) δεν είχε κανένα απολύτως νόημα: «Βασίζουμε την πολιτική μας σε μια απειλή που συνεπάγεται την καταστροφή όλης της ανθρωπότητας», είπε τότε ο Kissinger.
«Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, και νομίζω ότι είναι πολύ ακριβό». Σήμερα ο Kissinger υποστηρίζει: «Ένα από τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής που στην πραγματικότητα ακολουθούσε κάθε αμερικανική διοίκηση ήταν ότι τα πυρηνικά όπλα δεν χρησιμοποιήθηκαν για 75 χρόνια, ούτε χρησιμοποιήθηκαν από κανέναν αντίπαλο. Σκέψου, είναι ένα επίτευγμα».
Tεχνητή νοημοσύνη
Πολύ πέρα από μια ηλικία στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μάθουν για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ο Kissinger έχει εμμονή με το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης. Συνεργάστηκε με δύο συγγραφείς σε ένα βιβλίο του 2021, «The Age of AI and Our Human Future».
Ο Koppel ρώτησε: «Θεωρητικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι θα επιμένουν πάντα στον ανθρώπινο έλεγχο επί της τεχνητής νοημοσύνης. Από πρακτική άποψη, είναι αδύνατο».
«Λοιπόν, είναι ένας πολύ επιθυμητός στόχος, αλλά η ταχύτητα με την οποία δρα η τεχνητή νοημοσύνη θα την καταστήσει προβληματική σε καταστάσεις κρίσης», απάντησε ο Κίσινγκερ. Σε μια κατάσταση πολέμου, για παράδειγμα, η AI μπορεί να συνιστά μια πορεία δράσης που ο Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του θα θεωρούν τρομακτικά «άσοφη».
«Εάν βασιστούμε σε αυτή τη γνώση και μόνον, δεν θα μπορούμε να την ελέγξουμε. Αλλά να ξέρετε ότι θα γίνει και αγώνας εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης» ανέφερε ο 100χρονος πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: