«Σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα» – Σε τροχιά αναβάθμισης το Χρηματιστήριο Αθηνών

«Σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα» – Σε τροχιά αναβάθμισης το Χρηματιστήριο Αθηνών
An index curve design sits on a glass panel in the reception area of the Hellenic Exchanges - Athens Stock Exchange SA in Athens, Greece on Aug. 3, 2015 Photo: Shutterstock
Το ΧΑ ετοιμάζεται για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου FTSE Russell - Τι αναφέρει το Bloomberg.

Σε μια ακόμη απόδειξη ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση της τελευταίας δεκαετίας, το Bloomberg αναφέρει πως το Χρηματιστήριο Αθηνών πλησιάζει στην αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με τον οίκο FTSE Russell.

Ο οίκος πρόσθεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη watchlist για πιθανή αναβάθμιση, γεγονός που αναμένεται να εξεταστεί τον Μάρτιο του 2025.

Η ελληνική αγορά, η οποία είχε υποβαθμιστεί σε κατηγορία αναδυόμενων το 2013, δείχνει σημάδια ισχυρής ανάκαμψης, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να σημειώνει άνοδο 53% από τις αρχές του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η πρόοδος, σύμφωνα με το Bloomberg, αντικατοπτρίζει την επιστροφή των επενδυτών στα ελληνικά assets, καθώς η χώρα απομακρύνεται από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση.

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τέσσερα χρόνια, αναδεικνύοντας τη σταθερότητα και τις θετικές προοπτικές της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η αναβάθμιση αποτελεί σημαντικό βήμα για την Ελλάδα και οφείλεται στις οικονομικές επιτυχίες και τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, τόνισε πως η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές αποτελεί κεντρικό στόχο και είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: