Σήμερα το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα – Ποια είναι τα τρία σενάρια
- 07/04/2017, 08:27
- SHARE
Συμφωνία, παράταση ή αδιέξοδο; Ποιες οι θέσεις των δανειστών. Παράγοντας κλειδί η στάση Σόιμπλε.
Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, το οποίο ξεκινά στις 10 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στην Μάλτα.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ και με τους επικεφαλής των θεσμών πραγματοποιεί αυτήν την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών στη Βαλέτα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Eυρωζώνης.
Η συνάντηση γίνεται σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο έχει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Βασικό όπλο-σύμμαχος του κ. Τσακαλώτου είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν συμφωνεί με την Αθήνα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν πάνω από 3,5% του ΑΕΠ έναντι 0,5% που ήταν ο στόχος. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν φέρεται να επιμένει ότι ήταν μόλις 1% του ΑΕΠ.
«Παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα» ξεκαθάρισε την Πέμπτη για την τεχνική συμφωνία ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. «Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξουν μέτρα το 2018 απέφυγε να απαντήσει επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες. Ας σημειωθεί ότι το Μαξίμου αρνείται ότι το Ταμείο ζητεί λήψη μέτρων από το 2018, «δείχνοντας» το Βερολίνο. «Δεν θα προβώ σε εικασίες για το αυριανό (Παρασκευή) Eurogroup» τόνισε ακόμη ο αμερικανός αξιωματούχος.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να εδράζεται σε δύο πυλώνες, ο πρώτος να προχωρήσει σε αξιόπιστο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και ο δεύτερος τη δέσμευση για απομείωση του χρέους που πρέπει να ακολουθήσει τον πρώτο πυλών.
«Οι προθέσεις του ΔΝΤ είναι καθαρές: Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας» είπε ο κ. Ράις.
Ερωτηθείς νωρίτερα εάν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές θέσεις του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά της ανταπεργίας, κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι τα εργασιακά είναι «πάντα ανοιχτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία».
Σόιμπλε: H Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα
«Αναμένω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παραμείνει (στο ελληνικό πρόγραμμα). Δεν είναι τόσο σημαντικό στο θέμα αυτό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγακνγκ Σόιμπλε στην Rheinische Post της Παρασκευής.
«Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί. Το θέμα της Ελλάδας δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στις γερμανικές εκλογές» πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στην συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ.
Διαβάστε επίσης: Ντράγκι: Αναμένω λύση από το Eurogroup για το ελληνικό χρέος και τα πλεονάσματα
Εν αναμονή του αποτελέσματος της συνεδρίασης διαμορφώνονται τρία σενάρια:
1. Πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) που θα άνοιγε το δρόμο για τη συνολική συμφωνία (global deal) με ρύθμιση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Κάτι τέτοιο εμφανίζεται ως εξαιρετικά απίθανο για σήμερα με βάση τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωζώνης.
2. Προκαταρκτική συμφωνία πάνω στα βασικά μέτρα που θα ανοίξει το δρόμο για να γυρίσουν οι θεσμοί στην Αθήνα ίσως και από την Κυριακή, ή εναλλακτικά μετά το Πάσχα, για να κλείσει με την ελληνική πλευρά στο Hilton το Staff Level Agreement.
3. Αδυναμία εξεύρεσης λύσης στη Μάλτα η οποία θα οδηγήσει σε παράταση των διαπραγματεύσεων με εξ’ αποστάσεως επαφές ως τη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου.