Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για το Σύνταγμα
- 19/10/2018, 11:15
- SHARE
Νέα αμερικανική στήριξη για την συμφωνία των Πρεσπών λίγο πριν την κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία στα Σκόπια.
Χωρίς την ελπίδα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE προτίθεται να στηρίξει την αλλαγή του Συντάγματος και κατ’ επέκταση την αλλαγή το ονόματος, συνεχίζεται σήμερα η στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Δεν είναι ωστόσο ακόμη απολύτως σαφές ούτε εάν η συζήτηση, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας), θα ολοκληρωθεί με τη σχετική ψηφοφορία ή θα παραταθεί για μερικές ακόμη ημέρες.
«Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νομικά και πολιτικά νεκρή. Ο κενός διάλογος στη Βουλή δεν είναι παραγωγικός και παραβιάζει τη λαϊκή βούληση», διεμήνυσε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκορπώντας και την τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης Ζάεφ ότι ορισμένοι βουλευτές θα αγνοήσουν τελικά τις οδηγίες του κόμματός τους και θα στηρίξουν την πρόταση.
Σε μία ύστατη προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κάλεσαν χθες τους συναδέλφους τους να συνειδητοποιήσουν την ιστορική σημασία της στιγμής και να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία, ενώ για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Για να εξασφαλίσει ο Ζόραν Ζάεφ πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή απαιτείται η συγκατάθεση οχτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.
Μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι για την ώρα παραμένει αβέβαιη η έκβαση της προσπάθειας της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της στήριξης της πρότασής της. Φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ωστόσο, σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Ibna), αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Τόμισλαβ Τούντεφ Tundev εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων. «Θα φανεί στην ψηφοφορία. Από τις συζητήσεις φαίνεται ότι κανείς βουλευτής δεν είναι κατά της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Περιμένουμε ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο», πρόσθεσε ο Τούντεφ.
Μίτσελ: Η δυσαρέσκεια αποδεικνύει πως οι Πρέσπες είναι καλή συμφωνία
Την πεποίθηση πως η δυσαρέσκεια που υπάρχει σε ορισμένες πολιτικές ομάδες στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύει ότι πρόκειται για καλή συμφωνία εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ.
Ο κ. Μίτσελ εξέφρασε εκ νέου στην στήριξη της Ουάσιγκτον στην συμφωνία για το ονοματολογικό, λέγοντας πως στηρίζει τις αποφάσεις που έλαβαν, κατόπιν σκληρής δουλειάς, δύο δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Στο παρελθόν ο κ. Μίτσελ έχει αναφέρει πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει καλύτερη συμφωνία από τα όσα υπογράφηκαν στις Πρέσπες και έχει καλέσει την αντιπολίτευση στην FYROM να στηρίξει την κύρωσή τους.
Μιλώντας σε συνέδριο της δεξαμενής σκέψης The Atlantic Council στην Ουάσιγκτον ο αμερικανός διπλωμάτης άφησε αιχμές για την πολιτική της Ρωσίας στην ΠΓΔΜ, κατηγορώντας την Μόσχα ότι επιχειρεί να παρουσιάσει τον προσανατολισμό των Σκοπίων προς το NATO ως επιλογή που θα βλάψει την κυριαρχία της χώρας.
Τα ρωσικά μηνύματα είναι «ανειλικρινή», είπε. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν το δημοψήφισμα για τις Πρέσπες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, είχε καταγγείλει ροή ρωσικών πόρων προς πρόσωπα και φορείς που επιδίωκαν την αποτυχία της ψηφοφορίας.