Σήμερα η πρώτη κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
- 24/10/2016, 08:48
- SHARE
Το ΣτΕ θα αποφασίσει για το αν είναι συνταγματικός ή όχι ο νόμος σχετικά με τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στον Ν. Παππά για το διαγωνισμό.
Σήμερα, Δευτέρα, και την Τετάρτη, είναι προγραμματισμένες οι δύο νέες κρίσιμες διασκέψεις για την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τα θέματα συνταγματικότητας ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, την προηγούμενη Τρίτη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία πως έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει εάν ο νόμος Παππά είναι συνταγματικός ή όχι με 16 ψήφους υπέρ και εννέα κατά και εν μέσω «θερμού» κλίματος μετά την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ που μετείχε στην Ολομέλεια για την οποία έχει προκληθεί σάλος.
Οι συνδιασκέψεις αυτής της εβδομάδας είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς το ΣτΕ θα αποφασίσει για το αν είναι συνταγματικός ή όχι ο νόμος σχετικά με τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στον αρμόδιο υπουργό για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ενώ το σύνταγμα ορίζει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ως μόνο αρμόδιο.
Την ίδια ώρα, κρίσιμο είναι και το ζήτημα για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι η διάταξη που προβλέπει τέσσερις άδειες είναι αντισυνταγματική και ότι βάλλει την οικονομική ελευθερία και άλλα προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα.
Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τις τροπολογίες με τις οποίες θα προχωρά στην οριστική αδειοδότηση των καναλιών αλλά ταυτόχρονα και στη διακοπή της λειτουργίας εκείνων που δεν εξασφάλισαν την άδεια.
Ο Τσίπρας για το ΣτΕ
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή του ομιλία προς την Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όποια και αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση». συμπληρώνοντας «απέναντί μας δεν είχαμε μονάχα τους ιδιοκτήτες ενημέρωσης, αλλά και τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε να ξεπληρώνει τα γραμμάτια της εκλογής του. Από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στόχος του ήταν να μη γίνει κανένας διαγωνισμός και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι η διενέργεια του διαγωνισμούς χωρίς το ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική. Και λένε συνειδητά ψέμματα».
Στον «αέρα» η διαδικασία
Τέλος , αξίζει να σημειωθεί η όλη διαδικασία “ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί”με το ενδεχόμενο να αναβληθούν οι δύο διασκέψεις και αυτό, διότι δύο από τους δικαστές απουσιάζουν λόγω ασθένειας. Οι αναπληρωτές έχουν ήδη καλύψει τα κενά, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει κάποια νέα αναπλήρωση, δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος δικαστής.