Σήμερα η συζήτηση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία- Τι συνιστούν οι ειδικοί

Σήμερα η συζήτηση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία- Τι συνιστούν οι ειδικοί
Μαθητής φορά μάσκα κατά τη διάρκεια του αγιασμού σε σχολείο της Κορίνθου, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020. Η πανδημία έφερε νέα μέτρα στη λειτουργία των σχολείων με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O κ. Σύψας είπε πάντως ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, τονίζοντας ότι αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

Την άποψη ότι με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές, εξέφρασε ο  καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας. «Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, και τονίζοντας ότι αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

Με το βλέμμα στα κρούσματα και τις ΜΕΘ

Σε κάθε περίπτωση εντός της ημέρας θα γίνει η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή παρουσία και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ώστε να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Οι λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία, τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό της θετικότητας καθώς επίσης τον αριθμό των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων καθώς στο μυαλό όλων υπάρχει η πιθανότητα μίας νέας έξαρσης των κρουσμάτων εξαιτίας της εορταστικής περιόδου.

Ο πιο ρεαλιστικός στόχος

Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου, ανέφερε ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Μετά, το επόμενο βήμα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες.

Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση, εξήγησε ο καθηγητής. «Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο.», είπε και προσέθεσε:

«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε.»

Όπως εκτιμά ο κ. Σύψας, του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά. Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση- εφόσον πάρει το πράσινο φως από τους ειδικούς- θα ανοίξει τις σχολικές μονάδες στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου. Υπάρχουν πάντως ορισμένοι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η επιστροφή των μαθητών πρέπει να γίνει μία εβδομάδα αργότερα. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Θα περιμένουμε τους ειδικούς προκειμένου να μας πουν», σημείωσε χθες  ο Στέλιος Πέτσας χωρίς να αποκαλύπτει εάν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί ή μόνο τα δημοτικά.

Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε προς το τέλος του 2020, οι ειδικοί καταθέτουν την προσωπική τους άποψη για το θέμα στηριζόμενοι στα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα.

«Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων. Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε χθες , η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων φαίνεται πως κινούνται σιγά σιγά και άλλοι λοιμωξιολόγοι.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, στη συνεδρίαση της επιτροπής , θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, ενώ θα εξεταστεί και αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Ιανουαρίου.

Η Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της εκτίμησε ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Ποιοι είναι επιφυλακτικοί

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχουν αρχίσει να μειώνονται οι «φωνές» που ζητούν να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, ωστόσο δεν έχουν εκλείψει.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή  δήλωση του μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιου Τσάκρη ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου.

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

«Κυρίως πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και άλλοι ειδικοί όπως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης που έλεγαν πως είναι ακόμη πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Γενάρη.

Απρόβλεπτη η πανδημία

«Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε. Στην Ελλάδα ο δείκτης R είναι κάτω από το 1, όμως ανατρέπεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι το ποσοστό πλήρωσης των ΜΕΘ. Θα δούμε πλήρη αποκλιμάκωση έως τα μέσα Ιανουαρίου», εκτιμά ο κ. Σύψας.

Τέλος, τόνισε ότι η προϋπόθεση είναι να τηρούμε τα μέτρα. Τον Ιανουάριο φουντώνουν οι λοιμώξεις. Βλέποντας την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να είναι δύσκολα.

Για τη μετάλλαξη

Όπως είπε ο κ. Σύψας τα δύο εμβόλια που έχουμε τώρα, αλλά και τα επόμενα τρία που περιμένουμε έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 90% και είναι απόλυτα ασφαλή. Όποιος εμβολιάζεται μπορεί να λάβει τη βεβαίωσή του δίνοντας τα στοιχεία του.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί η μετάλλαξη.»

Η τεχνολογία mRNA είναι έξυπνη και ταχύτατη και σε ένα μήνα και λιγότερο μπορεί να παραχθεί νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί. Στο μέλλον τα εμβόλια θα παράγονται με αυτή την τεχνολογία, εξήγησε.

Όσον αφορά την ανοσία, ο κ. Σύψας είπε πως δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Ξέρουμε σίγουρα ότι κρατάει 6 μήνες. Από κει και πέρα μπορεί να κρατάει και παραπάνω. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο.