Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας
- 29/06/2018, 09:43
- SHARE
Τα πρώτα αποτελέσματα της έκθεσης του ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το Ταμείο.
Η θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος είναι πως τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε το Eurogroup θα περιορίσουν μεσοπρόθεσμα τους κινδύνους αναχρηματοδότησης της Ελλάδας και θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους.
Η συγκεκριμένη θέση αναμένεται να διατυπωθεί εκ νέου σήμερα από τον επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά πορίσματα του ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου 4.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το εάν ο Ντόλμαν θα θελήσει να αποκαλύψει για πόσο χρόνια το ΔΝΤ θεωρεί πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ρωτήθηκε για το εάν το μεσοπρόθεσμο διάστημα αναφέρεται σε 10,15 ή 20 έτη, ωστόσο παρέπεμψε στις σημερινές ανακοινώσεις του Ντόλμαν. «Θα ήθελα να παραπέμψω στην έκθεση του άρθρου 4 που θα δημοσιοποιηθεί αύριο και η οποία θα αναφέρει τι είναι μεσοπρόθεσμο και τι είναι μακροπρόθεσμο», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ έχει μετακινηθεί από τις αρχικές του θέσεις που προέβλεπαν πως το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο έως το 2030 και πλέον βλέπει πως ο ορίζοντας της βιωσιμότητας είναι σχεδόν 20ετής.
Αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ θεωρεί πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα μείνουν χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ έως το 2038. Εάν αυτή η θέση ισχύει τότε οι επενδυτές έχουν έναν ορίζοντα δύο τουλάχιστον δεκαετιών γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τις μελλοντικές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει απόδοση 4,04%, με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς να είναι στις 372 μονάδες βάσης. Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι πως το spread έναντι του ιταλικού ομολόγου αναφοράς είναι στις 125μονάδες βάσης, κάτι που αποτυπώνει τη «σύγκλιση» ρίσκου των ομολόγων των δύο χωρών.