Συμφωνία για αναθεώρηση στους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς – Ικανοποίηση από την ΕΕ

Συμφωνία για αναθεώρηση στους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς – Ικανοποίηση από την ΕΕ
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Στόχος είναι να βελτιωθεί η διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίηση της για για τη συμφωνία σχετικά με τους αναθεωρημένους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς, η οποία επιτεύχθηκε την Κυριακή στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμμετείχαν περισσότερες από 190 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες ενέκριναν από κοινού μια φιλόδοξη δέσμη τροποποιήσεων των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών, μετά από δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων. Με την ενίσχυση των κανόνων, στόχος είναι να βελτιωθεί η διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος και να προστατευθούν καλύτερα όλοι οι πολίτες από σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία – βασική προτεραιότητα της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ για την υγεία.

Οι Διεθνείς Υγειονομικοί Κανονισμοί είναι ένα νομικά δεσμευτικό σύνολο διεθνών κανόνων για τη διαχείριση παγκόσμιων κρίσεων υγείας, το οποίο συμφωνήθηκε πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί αυτό το πλαίσιο για τις σύγχρονες πραγματικότητες. Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν σε μείζονες απειλές για την υγεία. Η αναθεωρημένη ΔΥΑ θα βοηθήσει τις χώρες να προλαμβάνουν και να ανταποκρίνονται σε οξείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και να βελτιώνουν την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας της υγείας.

Η Επιτροπή χαιρετίζει επίσης τη συμφωνία της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για την πανδημία με στόχο την επίτευξη συναίνεσης μέχρι την επόμενη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2025. Η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα βασιστούν στην απτή πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς με σκοπό τη δημιουργία μιας ισχυρότερης, ανθεκτικότερης και δικαιότερης παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την υγεία στο μέλλον, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τα κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: