Συμφωνία για το μεταναστευτικό: Αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι, δύσπιστοι οι Ιταλοί
- 29/06/2018, 13:44
- SHARE
Θετικά είναι τα σχόλια των Ευρωπαίων για τη συμφωνία του μεταναστευτικού, ωστόσο η Ιταλία δήλωσε πως κρατά «μικρό καλάθι».
«Συνολικά, προστατεύουμε περισσότερο, συνεργαζόμαστε περισσότερο και επαναδιατυπώνουμε τις αρχές μας … Ολες οι βεβιασμένες λύσεις του εθνικισμού ή της προδοσίας των αρχών μας, με την επαναπροώθηση ανθρώπων σε τρίτες χώρες, απομακρύνθηκαν με κατηγορηματικό τρόπο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες.
«Για μένα είναι μεγάλη ικανοποίηση και νίκη. Η Ευρώπη αποφάσισε, ακόμη και αν αυτό παίρνει χρόνο. Η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τους πολίτες της, αλλά θέλει επίσης να σεβασθεί τους νόμους και την ιστορία της και να διασφαλίσει την προστασία των πλέον ευάλωτων».
«Αποφασίσαμε να έχουμε μία συνολική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις τρίτες χώρες , τα εξωτερικά σύνορα και εσωτερικά προβλήματα και πιστεύω ότι αυτό είναι το δεύτερο πολύ θετικό αποτέλεσμα».
Ο Εμ. Μακρόν τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη αρχή του κανονισμού του Δουβλίνου, σημειώνοντας παράλληλα, ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η πλησιέστερη χώρα – το πλησιέστερο λιμάνι επιλέγεται ως ο πιο ασφαλής προορισμός. «Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι ότι υπεύθυνη είναι η χώρα πρώτης εισόδου στην ΕΕ», ανέφερε ο Εμ. Μακρόν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζητούσαν διευκρινίσεις για τα συμπεράσματα που υιοθέτησε σήμερα το πρωί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Συνεχίζοντας, ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι με τη σημερινή συμφωνία, για τις χώρες “πρώτης εισόδου” θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης και θα διασφαλίζεται από την πρώτη κιόλας μέρα άφιξης των μεταναστών, ότι «χρεώνονται στην Ευρώπη». Ο Εμ. Μακρόν, ανέφερε ως παράδειγμα τη Λέσβο, όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών και τα οποία σήμερα, στο μεγαλύτερο βαθμό, είναι υπό την ευθύνη των ελληνικών αρχών..
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνεται η εξής παράγραφος: «Στο έδαφος της ΕΕ, η μέριμνα αυτών που διασώζονται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να αναλαμβάνεται βάσει κοινής προσπάθειας, μέσω της μεταγωγής σε ελεγχόμενα κέντρα που δημιουργούνται σε κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, εφόσον η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία επιτρέπει, με πλήρη στήριξη της ΕΕ, να γίνεται διάκριση μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφονται, και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, για τους οποίους θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης. Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση, με την επιφύλαξη της μεταρρύθμισης της διαδικασίας του Δουβλίνου».
Σεντένο: Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την ευρωζώνη
«Η δουλειά δεν έχει καν τελειώσει σήμερα και ανυπομονούμε να λάβουμε μια νέα εντολή για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε πολύ σημαντικά θέματα», δήλωσε από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ολοκληρωθεί μόνο η δουλειά μας σε επίπεδο ευρωζώνης, χρειάζεται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο εσωτερικό για το κληροδότημα της κρίσης. Αυτό σημαίνει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μείωση του χρέους, της ανεργίας και προώθηση πολιτικών που αυξάνουν το ΑΕΠ, την ανταγωνιστικότητα ούτως ώστε κάθε χώρα και η ευρωζώνη συνολικά να μπορούν να προχωρήσουν».
«Αλλά επίσης σε επίπεδο ευρωζώνης, χρειάζεται να συνεχίσουμε να εξετάζουμε την εργαλειοθήκη για τον ESM προκειμένου να φέρουμε νέα εργαλεία στον ESM, να αντιμετωπίσουμε την κρίση στην Ευρώπη, χρειάζεται επίσης να συζητήσουμε τον οδικό χάρτη για τις πολιτικές συζητήσεις για το EDIS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων) και θα συνεχίσουμε να συζητάμε νέα στοιχεία που προστέθηκαν πρόσφατα στην ατζέντα μας, δηλαδή αυτά που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης».
«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την ευρωζώνη και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε σήμερα».
«Θετικό μήνυμα προς τη σωστή κατεύθυνση»
«Θετικό μήνυμα» προς την «σωστή κατεύθυνση», χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μεταναστευτική πολιτική ο βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χανς Μίχελμπαχ, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν και κατά πόσο αρκεί αυτή απόφαση προκειμένου να μην εφαρμοστούν άμεσα οι επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός του κόμματος, Χορστ Ζεεχόφερ.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η CSU πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους. Και ασφαλώς θα εξετάσουμε και θα αναλύσουμε την απόφαση, πρόσθεσε ο κ. Μίχελμπαχ, ο οποίος πάντως δήλωσε ότι «μπορεί κανείς να την δει θετικά».
Η αντιπρόεδρος της CSU ευρωβουλευτής Ανγκέλικα Νίμπλερ δήλωσε από την πλευρά της ικανοποιημένη από την πρόοδο η οποία επετεύχθη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυσπιστία από την Ιταλία
Στην λύση για το μεταναστευτικό που επετεύχθη στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αναφέρθηκε και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε: «Να δούμε τί συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπάρχουν. Δεν έχω εμπιστοσύνη στα λόγια, διότι μέχρι τώρα λέγαμε πάντα “ζήτω η Ευρώπη” και στο τέλος πλήρωνε η Ιταλία».
«Πρέπει να δούμε τί είδους αρχές, πόσα χρήματα και πόσοι άνδρες θα δοθούν», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «η κύρια αρχή ήταν και παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων και πραγματικές επενδύσεις στην Αφρική”.
Ο Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε ότι οι ΜΚΟ δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε ιταλικά λιμάνια, και κατέληξε: «κάνουν πολιτική, με κατηγορούν ότι είμαι ρατσιστής και φασίστας αλλά, όπως λένε οι Ιταλοί και Λίβυοι στρατιωτικοί, βοηθούν τους δουλεμπόρους».