Συμφωνία ή εκλογές το μήνυμα συνεργατών του πρωθυπουργού
- 30/04/2016, 19:57
- SHARE
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα δεχθεί τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων – Διαψεύδεται κάθε σενάριο για οικουμενική.
Δεκαήμερο «φωτιά» αναμένεται να είναι για την κυβέρνηση το διάστημα που μεσολαβεί έως και τις 9 Μαΐου, όταν και ορίστηκε η νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία, καθώς εκτιμούν πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ανεξάρτητα από τη στάση που τηρούν, επιθυμούν να αποφευχθεί το αδιέξοδο.
Το μήνυμα που στέλνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και ποντάρουν στη στήριξη από κάποιες χώρες στο Eurogroup όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και στην πλευρά της Κομισιόν που φαίνεται να επιθυμεί συμβιβασμό.
Από την άλλη ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Γερμανίας και του Β. Σόιμπλε, ενώ το ΔΝΤ είναι δεδομένο ότι θα επιμείνει σε πλήρη περιγραφή των μέτρων με έμφαση στις περικοπές των δαπανών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πώς «εφόσον η Ευρώπη αποδεχθεί τον εκβιασμό του ΔΝΤ για τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, ουσιαστικά θα πάψει να υπάρχει και θα αποδείξει πως θέλει να επιστρέψει την Ελλάδα στη δραχμή».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι συμφωνία ή εκλογές.
«Οικουμενική κυβέρνηση δεν συζητάμε, ούτε νομοθέτηση προληπτικών μέτρων».
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, παρουσία πέραν του πρωθυπουργού – του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, των υπουργών Επικρατείας, Νίκου Παππάς και Αλέκου Φλαμπουράρη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, και Παιδείας, Νίκου Φίλη, της κυβερνητικής εκπροσώπους, Όλγας Γεροβασίλη, των γενικών γραμματέων κυβέρνησης και υπουργικού συμβουλίου, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Μιχάλη Καλογήρου, καθώς και ορισμένων στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.
Σε περίπτωση που οι δανειστές υποκύψουν στις πιέσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε και επιμείνουν στην ψήφιση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για το 2018 από την ελληνική Βουλή είναι πολύ πιθανόν η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες, αναφέρει η Real News.
Η κυβέρνηση εάν επιλέξει μπροστά στα αδιέξοδα το σενάριο των εκλογών, θα πρέπει προηγουμένως να υποβάλλει την παραίτησή της, αφού έως και έναν χρόνο μετά την εκλογή της δεν μπορεί να επικαλεστεί εθνικό λόγο προκειμένου να ζητήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αρχαιρεσίες.
Πλέον το βάρος του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει στο θέμα του μηχανισμού των προληπτικών μέτρων, η εκκρεμότητα του οποίου «φρενάρει» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η Αθήνα συναινεί στον «κόφτη» δαπανών, αλλά δεν δέχεται να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, όπως επιδιώκει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι το οποίο δείχνουν να κατανοούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Η ελληνική πλευρά, μάλιστα, ζητεί η δέσμευσή της, ως προς την πρόβλεψη κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, να συνδεθεί με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.