Συμφωνία των G7 για παροχή 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Συμφωνία των G7 για παροχή 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία
Ukrainian President Volodymyr Zelensky looks on during a joint press conference with Turkish President at the Dolmabahce Presidental office in Istanbul on March 8, 2024. (Photo by OZAN KOSE / AFP) Photo: AFP
Το πακέτο της βοήθειας θα αρχίσει να «ρέει» προς την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024.

Οι ηγέτες των G7 θα επιδιώξουν -μεταξύ άλλων- να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία  στην ετήσια σύνοδο κορυφής τους στη νότια Ιταλία την Πέμπτη.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής, συμμετέχοντας σε συνομιλίες την Πέμπτη, και αναμένεται να υπογράψει μια νέα, μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφαλείας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ηγέτες των G7 θα ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν τουλάχιστον επί της αρχής στα σχέδια για την έκδοση δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τους τόκους από τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που πάγωσαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να στηρίξουν το Κίεβο.

Το πακέτο της βοήθειας θα αρχίσει να «ρέει» προς την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024.

«Νομίζω ότι θα έχουμε αποφασίσει τα βασικά σημεία του θέματος, αλλά κάποιες από τις λεπτομέρειες θα πρέπει να επεξεργαστούν από εμπειρογνώμονες σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα» ανέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σχετικά με τις συζητήσεις.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός καλού αποτελέσματος εδώ» πρόσθεσε ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: