Σίμκους (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός «δείχνει» την ανάγκη για επιπλέον μειώσεις επιτοκίων

Σίμκους (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός «δείχνει» την ανάγκη για επιπλέον μειώσεις επιτοκίων
A man shelters from the rain under an umbrella as he walks past the Euro currency sign in front of the former European Central Bank (ECB) building in Frankfurt am Main, western Germany, on July 27, 2023 ahead of thr ECB's monthly announcement on eurozone monetary policy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η δήλωσή του έρχεται μια μέρα μετά τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προετοιμάζεται για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, αν και ο ρυθμός αυτών των κινήσεων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα, σύμφωνα με τον Γκεντίμινας Σίμκους, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Σίμκους, μιλώντας στο Radio LRT την Παρασκευή, τόνισε πως ο πληθωρισμός «υποχωρεί» και ότι η πορεία του δείχνει την ανάγκη για επιπλέον μειώσεις επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δήλωσή του έρχεται μια μέρα μετά τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, η δεύτερη τέτοια κίνηση φέτος από την ΕΚΤ.

Ο Σίμκους ανέφερε πως οι πολιτικοί θα χρειαστούν «στρατηγική υπομονή» στις επόμενες αποφάσεις τους, υπογραμμίζοντας πως τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται, αλλά η ταχύτητα αυτών των μειώσεων θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα. Επισήμανε επίσης πως η αγορά εργασίας αρχίζει να ηρεμεί, αλλά απαιτείται ακόμα προσοχή πριν ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, ιδίως σε σχέση με την «ουσιαστική αβεβαιότητα» που υπάρχει στον πληθωρισμό των υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: