«Συμμαζέψαμε το χάλι σου» – «Είσαι μαρξίστρια»: Οι ατάκες φωτιά στο πρώτο debate Καμάλα Χάρις – Τραμπ (vid)

«Συμμαζέψαμε το χάλι σου» – «Είσαι μαρξίστρια»: Οι ατάκες φωτιά στο πρώτο debate Καμάλα Χάρις – Τραμπ (vid)
epa11597546 Republican presidential candidate Donald J. Trump (L) and Democratic presidential candidate US Vice President Kamala Harris during a presidential debate hosted by ABC News at the National Constitution Center in Philadelphia, Pennsylvania, USA 10 September 2024. The 90 minute event is the only planned debate between the two candidates in the 2024 presidential election. EPA/DEMETRIUS FREEMAN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χωρίς κοινό και χωρίς σημειώσεις, οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν χαρακτηρισμούς...

Το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ στην Φιλαδέλφεια συγκέντρωσε τα βλέμματα εκατομμυρίων τηλεθεατών, αν και έλειπαν το ζωντανό κοινό και οι σημειώσεις. Η ατμόσφαιρα γρήγορα μετατράπηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης, με την Κάμαλα Χάρις να γελά και να μορφάζει στα σχόλια του αντιπάλου της, ενώ ο Τραμπ, με το βλέμμα χαμηλωμένο, απέφευγε συστηματικά να αναφέρει το όνομά της, αναφερόμενος σε εκείνη ως «αυτή».

Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Τραμπ διέκοψε με την ατάκα «Μιλάω εγώ», ενώ η Χάρις δεν δίστασε να απαντήσει δυναμικά: «Δεν έχετε απέναντί σας τον Τζο Μπάιντεν. Εμένα αντιμετωπίζετε».

Οικονομία: Σκληρές κατηγορίες

Το πρώτο ερώτημα επικεντρώθηκε στην οικονομία, με την Κάμαλα Χάρις να τονίζει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έπρεπε να «καθαρίσει το χάος» που άφησε πίσω του ο Τραμπ, κατηγορώντας τον για τη χειρότερη ανεργία από τη Μεγάλη Ύφεση, καθώς και για την υπονόμευση της δημοκρατίας και τη διαχείριση της πανδημίας. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, απάντησε κατηγορώντας την ότι «αντέγραψε το σχέδιο του Μπάιντεν», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Χάρις ως «μαρξίστρια», αναφερόμενος και στον πατέρα της, οικονομολόγο και συνταξιούχο καθηγητή στο Στάνφορντ.

Αμβλώσεις και αναπαραγωγικά δικαιώματα

Η συζήτηση για τις αμβλώσεις έφερε ακόμα μεγαλύτερη ένταση, με την Χάρις να κατηγορεί τον Τραμπ για «απαγορεύσεις που προσβάλλουν τις γυναίκες των ΗΠΑ». Ο Τραμπ ανταπάντησε πως δεν θα υπέγραφε εθνική απαγόρευση αμβλώσεων, διαψεύδοντας τα λεγόμενά της και υποστηρίζοντας ότι η ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade ήταν ό,τι «όλοι ήθελαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταναστευτική πολιτική και φυλετικές σχέσεις

Στη συζήτηση για τη μετανάστευση, ο Τραμπ επέλεξε να επαναλάβει αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως ότι οι νέοι μετανάστες από την Αϊτή «τρώνε τις γάτες» κατοίκων του Οχάιο, κατηγορίες που ο δημοτικός σύμβουλος του Σπρίνγκφιλντ διέψευσε αμέσως. Η Χάρις χαρακτήρισε τα σχόλια αυτά «ακραία», ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει τον αντίπαλό της ότι επιδιώκει να διχάσει τη χώρα σε ζητήματα φυλετικών σχέσεων.

Εξωτερική πολιτική: Ισραήλ, Χαμάς και Ουκρανία

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, οι δύο υποψήφιοι εξέφρασαν αντίθετες απόψεις. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες, ενώ η Χάρις τον κατηγόρησε για το ότι «χειραγωγείται» από δικτάτορες όπως ο Πούτιν.

Τελικές Τοποθετήσεις

Η Χάρις έκλεισε με το μήνυμα «Δεν γυρίζουμε πίσω», τονίζοντας πως η εκλογική αναμέτρηση αφορά δύο εντελώς διαφορετικά οράματα για το μέλλον των ΗΠΑ. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, την κατηγόρησε για την αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να φέρει ουσιαστικές αλλαγές σε καίρια ζητήματα, καταλήγοντας με την ερώτηση: «Γιατί δεν το έκανε;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: