Συμμόρφωση της αγοράς και φορολογική συμμόρφωση -Η στρατηγική στα δύο μεγάλα μέτωπα
- 02/11/2023, 09:43
- SHARE
Φορολογική συμμόρφωση και εξυγίανση της αγοράς από φαινόμενα αισχροκέρδειας θα παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης που προσβλέπει σε αποτελέσματα, αφενός για να ενισχύσει κοινωνικές πολιτικές από το 2024 με την εξοικονόμηση φορολογικών εσόδων και αφετέρου για να διαχειριστεί τα κύματα της ακρίβειας που επιβαρύνουν ολοένα περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επέβαλε παραδειγματικά πρόστιμα από 1 εκατ. ευρώ στις πολυεθνικές P&G Ελλάς και Ελαϊς Unilever Hellas σε συνέχεια ελέγχων από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Όπως είπε ο ίδιος, “κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο ώστε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια και να τονώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας… Η μάχη με την ακρίβεια είναι συνεχής και διαρκής…”.
Σημειώνεται ότι οι μεγάλοι προμηθευτές του λιανεμπορίου, όπως οι παραπάνω πολυεθνικές, ελέγχονται για τα περιθώρια κέρδους των προϊόντων τους, σε συνάρτηση με πρακτικές που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό. Επιπλέον, σε όλη την αγορά απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση μιας σειράς προϊόντων και τροφίμων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.
Εντωμεταξύ, με βάση τα στοιχεία της Eurostat καταγράφεται επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο. Ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ανήλθε στο 3,9% έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο και 3,5% τον Αύγουστο ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο.
Προς νέες ανατιμήσεις
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ετοιμάζεται για νέο κύμα αυξήσεων τιμών. Η αβεβαιότητα για το κόστος παραγωγής το προσεχές διάστημα προμηνύει ανατιμήσεις, με έξι στις δέκα επιχειρήσεις να δηλώνουν σε έρευνα της Grant Thornton ότι θα αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους ενώ ανατιμήσεις προαναγγέλλει και μερίδα επιχειρήσεων που δεν προβλέπουν αύξηση στα παραγωγικά κόστη. Σύμφωνα με την έρευνα Business Pulse της Grant Thornton που παρουσιάστηκε χθες στα Growth Awards 2023 που συνδιοργανώνουν η Eurobank και η Grant Thornton, 2 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής θα υπερβεί το 10%, με 8 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι θα ενσωματώσουν την αύξηση στις τιμές των προϊόντων τους. Ωστόσο, από τις επιχειρήσεις που δεν αναμένουν αύξηση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής, οι 2 στις 10 δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση τιμών.
Η μάχη για την φορολογική συμμόρφωση
Κι ενώ το μέτωπο της ακρίβειας μαίνεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνει αισιόδοξο για την ανάκτηση φορολογικών εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τα οποία σχεδιάζει να διαθέσει σε υγεία και εκπαίδευση, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2024 που θα κατατεθεί προσεχώς.
Ειδικότερα, εντατικούς ελέγχους από τον Δεκέμβριο στους φορολογούμενους που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και δεν δικαιολογούνται από τις υψηλές δαπάνες τους ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εξάλλου, όπως ανέφερε χθες σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ενόψει της διαβούλευσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, από τις διασταυρώσεις στοιχείων προκύπτει το φαινόμενο εργοδότης να εμφανίζει χαμηλότερο εισόδημα από τον εργαζόμενο ενώ αρκετοί φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ έχουν 30-50 χιλ. ευρώ ετήσιες δαπάνες ή ακόμη υψηλότερες και παρ’ όλα αυτά λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μάλιστα ειδικά από επιδόματα αναμένεται να εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσουν κοινωνικές πολιτικές του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Κατά τον υπουργό η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής είναι πολυεπίπεδη και στοχοποιείται το ίδιο το φαινόμενο απ’ όπου κι αν προέρχεται και δεν στοχοποιούνται κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, καθώς το τεκμήριο είναι μαχητό. Ως όριο για τους ελέγχους που γίνονται υιοθετείται ο κατώτατος μισθός ενώ τα μέτρα για τη φορολογική συμμόρφωση συνδυάζονται με τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στα μέτρα, παρά τις αντιδράσεις φορέων της αγοράς, με τον κ. Χατζηδάκη να υποστηρίζει τον σχεδιασμό με την αποφασιστικότητα που διαχειρίστηκε προκλήσεις σε ΔΕΗ, Ολυμπιακή και συντάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό προωθεί μεταξύ άλλων διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές, ηλεκτρονικά τιμολόγια, υποχρεωτικότητα του myDATA για διευκόλυνση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών, αγοραπωλησίες ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής, ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, θεσμοθέτηση της πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών και παρεμβάσεις στα θέματα του λαθρεμπορίου και της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων (airbnb).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: