Συμπληρώματα Διατροφής: Οι ευκαιρίες και η στρατηγική της Nestle στην υγεία

Συμπληρώματα Διατροφής: Οι ευκαιρίες και η στρατηγική της Nestle στην υγεία
Blonde middle-aged woman eating fruit salad in her kitchen (Photo by Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto via AFP)
Οι τάσεις στην αγορά. Πρόκληση η προστασία της υγείας για τη βιομηχανία. Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα η Nestle Health Science  

Η τάση αυτοφροντίδας, πρόληψης και ενίσχυσης του οργανισμού σε ένα περιβάλλον που υποβαθμίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής ενισχύει την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα ενθαρρύνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα νέων και υφιστάμενων παικτών, με ενδεικτική τη στρατηγική της Nestle, ηγέτη της αγοράς, που εδραιώνει τη θέση της με τον βραχίονα Nestle Health Science.

Με ένα μεγάλο μεγάλο εύρος μαρκών στο χαρτοφυλάκιό της και 35 χρόνια έρευνας στον τομέα της κλινικής διατροφής και της υγείας η Nestle Health Science επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται εγχώρια και ξένα σήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mε παρουσία σε όλα τα κανάλια διανομής από το φαρμακείο, το νοσοκομείο και τα εξειδικευμένα δίκτυα τύπου Holland & Barrett, μέχρι τα σούπερ μάρκετ αναπτύσσονται εξειδικευμένα προϊόντα, παραδοσιακά ελληνικά brands και εισαγόμενα, όπως Bayer αλλά και Power Health, από τις πρώτες εταιρείες φυσικών προϊόντων υγείας και διατροφής στην Ελλάδα, Karabinis Medical, Amhes Pharma, Full Health, Total Health Solutions, Isoplus κ.α.

Καθώς οι εταιρείες που εμπλέκονται δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων από την φαρμακοβιομηχανία και τον τομέα της υγείας μέχρι τη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών -κι ως εκ τούτου κατηγοριοποιούν διαφορετικά τα συμπληρώματα διατροφής- δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αξία της αγοράς. Υπολογίζεται πάντως ότι κινείται γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που αναδείχθηκαν με την τοποθέτηση στην Ελλάδα της Holland & Barrett, σε συνέχεια συμφωνίας το 2022 με τον όμιλο Fourlis για την ανάπτυξη του σήματος σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία. 

Πάντως η αγορά αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς ενώ είναι ενδεικτικό ότι 94% των καταναλωτών χρησιμοποιούν συμπληρώματα έναντι 88% το 2019, με τους περισσότερους καταναλωτές να συμβουλεύονται σχετικά τον γιατρό τους (43%), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από τη Nestle Health Science για την τοπική αγορά. 

Σημειώνεται ότι η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν την υγεία έβαινε αυξανόμενη τις τελευταίες δεκαετίες ακολουθώντας τη διεθνή τάση αλλά η πανδημία ευνόησε περαιτέρω την αγορά, με την εστίαση των καταναλωτών σε συμπληρώματα και βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την θωράκιση του οργανισμού έναντι του ιού Covid-19. 

Ως αποτέλεσμα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός στην αγορά. Χθες η Nestle παρουσίασε τη δραστηριότητά της στον τομέα της υγείας και ανακοίνωσε την προσθήκη του χαρτοφυλακίου της Nestle Health Science, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης πέρυσι της εξαγοράς της δραστηριότητας της Solgar στην Ελλάδα, σήμα που αναπτύσσει διεθνώς η Nestle από το 2011. Η προσθήκη βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και συμπληρωμάτων διατροφής στο χαρτοφυλάκιο της Nestlé Ελλάς φέρνει ευκαιρίες ανάπτυξης σε αυτήν την ιδιαίτερα ελκυστική αγορά. Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο της Nestle Health Science, ηγέτη στην επιστήμη της διατροφής, περιλαμβάνει εκτός από συμπληρώματα διατροφής και προϊόντα κλινικής διατροφής, φαρμακευτικές θεραπείες και στοχευμένα προϊόντα για τις ανάγκες του οργανισμού από την κύηση ακόμη, τη βρεφική ηλικία, τους ενήλικες, τους ηλικιωμένους κ.α.. Η Nestle κατηγοριοποιεί τα συμπληρώματα μαζί με τις βρεφικές τροφές και προϊόντα ειδικής διατροφής και επενδύει στρατηγικά στην καθημερινή υγιεινή διατροφή και την ειδική διατροφή, τομείς από τους οποίους η μητρική εταιρεία αντλεί το μεγαλύτερο μερίδιο του τζίρου της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την έμφαση που θα δώσει ο όμιλος στον τομέα της υγείας και των συμπληρωμάτων διατροφής και στην Ελλάδα, ανέδειξε ο Νίκος Εμμανουηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Nestlé Ελλάς. Όπως είπε, η εταιρεία, που συμπλήρωσε 125 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, ενισχύει την παρουσία της στους παραπάνω τομείς αξιοποιώντας την εμπειρία της μητρικής σε έρευνα και ανάπτυξη με πάνω από 5.000 επιστήμονες στα ερευνητικά κέντρα που διαθέτει σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, όπως τόνισε, ο όμιλος και η βιομηχανία τροφίμων ευρύτερα, καλείται να διαχειριστεί δύο μεγάλες προκλήσεις την κλιματική αλλαγή και η προστασία της υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: