Συμβουλευτικές: Οι Big 4 αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάδειξη των στελεχών σε partners

Συμβουλευτικές: Οι Big 4 αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάδειξη των στελεχών σε partners
Family consulting notary public at office Photo: pixabay.com
Η KPMG μπορεί να εξοικονομήσει έως και 15 ώρες ανά εργαζόμενο κάθε μήνα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες συμβουλευτικών και νομικών υπηρεσιών του κόσμου εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τον χρόνο ανάδειξη στελεχών από junior στο επίπεδο του partner, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως στην KPMG φρεσκοαποφοιτήσαντες πτυχιούχοι αναλαμβάνουν τώρα φορολογικές εργασίες που προηγουμένως προορίζονταν για προσωπικό με τουλάχιστον τριετή πείρα. Στην PricewaterhouseCoopers, οι νεότεροι υπάλληλοι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να παρουσιάσουν τους πελάτες αντί για τις ώρες που περνούσαν προετοιμάζοντας τα έγγραφα των συναντήσεων.

Και στην Macfarlanes LLP, οι νεότεροι δικηγόροι ερμηνεύουν πολύπλοκες συμβάσεις που παλαιότερα έπρεπε να χειριστούν οι πιο έμπειροι συνάδελφοί τους.

«Πρόκειται για μια πραγματική ισορροπία, διότι υπάρχει μεγάλο όφελος για τη μάθηση με την εκπόνηση ορισμένων από αυτά τα έγγραφα, αλλά χρειάζεται να το κάνετε αυτό για δύο χρόνια;» διερωτήθηκε ο Τζεφ Γουέσκοτ, παγκόσμιος διευθυντής καινοτομίας και τεχνολογίας πρακτικών στη δικηγορική εταιρεία Bryan Cave Leighton Paisner. «Πιθανώς όχι. Μόλις το κάνετε τρεις ή τέσσερις φορές, είστε άνετοι».

Εάν ο πρώιμος πειραματισμός ευοδωθεί, θα σηματοδοτήσει μια σεισμική αλλαγή για τις εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών, οι οποίες είναι γνωστές για την υποβολή των νεαρών υπαλλήλων σε χρόνια κουραστικής εργασίας πριν τους βάλουν στο δρόμο για να γίνουν εταίροι. Αυτός ο τίτλος εταίρου μεταφράζεται σε μεγαλύτερες αναθέσεις πελατών και υψηλότερους μισθούς.

Σήμερα, σύμφωνα με τη Law Society, χρειάζεται περίπου μια δεκαετία για να γίνει κάποιος εταίρος σε ένα δικηγορικό γραφείο, ενώ η Ένωση Ορκωτών Λογιστών έχει διαπιστώσει ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 17 χρόνια για να φτάσει κανείς σε αυτόν τον τίτλο σε έναν από τους λεγόμενους τέσσερις μεγάλους λογιστικούς κολοσσούς.

Το να γίνεις εταίρος στους λογιστικούς κολοσσούς είναι μερικές από τις πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στο City του Λονδίνου.Οι εταίροι στο βρετανικό σκέλος της Ernst & Young τσέπωσαν κατά μέσο όρο 761.000 λίρες κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, ενώ στην Deloitte οι αμοιβές αυτές έφτασαν φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες.Η  κατέβαλε στους εταίρους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά μέσο όρο 906.000 λίρες για το τελευταίο οικονομικό έτος, ενώ οι εν λόγω αποζημιώσεις στην KPMG έφθασαν τις 717.000 λίρες το 2022, όπως προκύπτει από τα αρχεία.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πόσο γρήγορα οι εταιρείες επιδιώκουν να υιοθετήσουν τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έγινε δημοφιλής από την ChatGPT. Η τεχνολογία μπορεί να παράγει προτάσεις ή δοκίμια ως απάντηση σε απλές ερωτήσεις και δημιουργεί αυτές τις απαντήσεις αφού εκπαιδευτεί σε σωρεία υπάρχοντος υλικού.

Τα στελέχη της KPMG πιστεύουν τώρα ότι η εταιρεία μπορεί να εξοικονομήσει έως και 15 ώρες ανά εργαζόμενο κάθε μήνα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Στιούαρτ Τέιτ, επικεφαλής τεχνολογίας στο φορολογικό και νομικό σκέλος της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com