Συμβουλές για νέους επαγγελματίες
- 05/08/2013, 19:23
- SHARE
Εννέα tips που θα σας οδηγήσουν στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece.
* H Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist
Με αφορμή το αφιέρωμα στους «40 under 40» του Fortune Greece, σκεφτήκαμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές στους σημερινούς νέους που επιθυμούν κάποια ημέρα να δουν το δικό τους όνομα και την εταιρεία τους να φιγουράρει στη λίστα αυτή.
Όλοι όσοι μπήκαν στη λίστα, είναι νέοι, ταλαντούχοι, με όραμα. Προφανώς στην πορεία τους μέχρι σήμερα θα έκαναν λάθη, διότι κάθε ρίσκο φέρει αναπόφευκτα μαζί του και λάθη, αλλά δεν πτοήθηκαν. Προσπάθησαν, επέμειναν και τα κατάφεραν. Να λοιπόν τι πιστεύουμε εμείς πως τους βοήθησε να γνωρίσουν την επιτυχία σε τόσο νεαρή ηλικία.
1. Το ταλέντο δεν αρκεί από μόνο του: Ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι άνθρωποι του πλανήτη, δούλεψαν σκληρά και συστηματικά για να τα καταφέρουν. Άλλωστε, το ταλέντο δε σημαίνει πως τα ξέρετε όλα, και ειδικά στον κόσμο των επιχειρήσεων θέλει προσπάθεια, επιμονή και υπομονή πέρα από γνώσεις, πτυχία, γλώσσες κ.ά.
2. Το διαδίκτυο δεν είναι η λύση για όλα: Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βρείτε πληροφορίες που θέλετε, να ενημερωθείτε για πιθανούς πελάτες ή για προγράμματα επιδοτήσεων νέων επιχειρήσεων, αλλά είναι γεγονός πως πρέπει εν τέλει να πάρετε την πρωτοβουλία και να σηκώσετε το τηλέφωνο.
Κανείς δεν έκανε ποτέ επιτυχημένη επαγγελματική συμφωνία μην γνωρίζοντας προσωπικά με ποιον μιλάει και σε ποιον απευθύνεται. Σκεφτείτε λοιπόν, εσείς θα δίνατε λεφτά ή χρόνο σε κάποιον που γνωρίζετε μόνο μέσω e-mail, facebook, και ούτω καθε εξής; Γιατί να το κάνουν εκείνοι;
3. Τα πρώτα βήματα, όποια και αν είναι, θέλουν χρόνο: Είτε είστε νέος επιχειρηματίας είτε νέος σε μια δουλειά, έχετε πολλά περισσότερα να μάθετε από τους γύρω σας και πολλά περισσότερα να αποδείξετε στους γύρω σας (και στον εαυτό σας). Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι δουλεύοντας περισσότερο από τους άλλους! Φυσικά είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου, αλλά η αρχή είναι η μόνη στιγμή που έχετε περιθώρια να μαθαίνετε, μετά απλά πρέπει να ξέρετε. Μη φοβηθείτε να δουλέψετε σκληρά για πολλές ώρες, θα επιβραβευτείτε σίγουρα.
Διαβάστε ακόμη: Καλή ψυχολογία το Α και Ω όταν ψάχνεις δουλειά
4. Το αφεντικό δεν είναι η μαμά σας : Επαγγελματική αναγνώριση δεν γίνεται να επιτευχθεί χωρίς ευθύνη. Η νοοτροπία «κανείς δε μου είπε να το κάνω» μπορεί να λειτουργήσει στο σπίτι σας, όπου η μητέρα σας δίνει εντολές και εσείς ακολουθείτε μέχρι νεωτέρας.
Στον εργασιακό χώρο, πρέπει να έχετε όρεξη για δουλειά και προθυμία να πάτε ένα βήμα πιο πέρα. Δεν ενοούμε να πάρετε τα ηνία του project (εκτός και αν έχετε τις γνώσεις, οπότε φυσικά και να το κάνετε), αλλά μπορείτε να κανονίσετε συναντήσεις με την ομάδα για να συζητήσετε νέες ιδέες, να βάλετε πρόγραμμα και προθεσμίες παράδοσης ώστε να μη ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας, να ρωτήσετε αν κάτι δε καταλάβατε πως πρέπει να γίνει. Γενικά, μην περιμένετε από κάποιον να σας πάρει από το χέρι, ζητήστε να σας αναθέσουν δουλειά.
5. Αναλάβετε τις ευθύνες των λαθών σας: Αναπόφευκτα θα κάνετε λάθος όταν είστε στην αρχή της καριέρας σας, όποιος δε κάνει ποτέ λάθος σημαίνει πως δε παίρνει ρίσκα, άρα δεν ανακαλύπτει νέες πτυχές του εαυτού του. Όμως, πρέπει να μάθετε από τις λάθος επιλογές σας και για να το επιτύχετε αυτό θα πρέπει να κατανοήσετε ποιες είναι οι ευθύνες σας σε αυτά τα λάθη, να τις αποδεχτείτε, γιατί μέσω αυτών θα γίνετε καλύτεροι και σοφότεροι ώστε να πετύχετε τους στόχους σας.
6. Μιλήστε, μη κουτσομπολεύετε: το «gossip» είναι ο καρκίνος οποιασδήποτε εταιρείας, οργάνωσης, παρέας, φιλίας. Αν έχετε προβλήματα με τη διοίκηση, την κουλτούρα, τη θέση σας, τις ευθύνες σας, τους συναδέλφους σας, πείτε το. Μην κάθεστε να κουτσομπολεύετε με τους συναδέλφους σας. Αν όντως πιστεύετε πως υπάρχει χώρος για βελτίωση, φροντίστε να δημιουργήσετε τον ιδανικό για εσάς χώρο εργασίας (προφανώς δεν εννοούμε να ζητήσετε να πηγαίνετε με σαγιονάρα στο γραφείο, αναφερόμαστε σε πιο ουσιώδη θέματα που επιρρεάζουν άμεσα την απόδοσή σας).
7. Διαβάστε βιβλία: Διαλέξτε βιβλία (fiction ή οχι) και διαβάστε τα από την αρχή μέχρι το τέλος. Θα σας βοηθήσουν αν όχι άμεσα, έμμεσα να βρείτε απαντήσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να μην είχατε, αλλά να δημιουργήθηκαν στην πορεία. Σας δίνει περισσότερα θέματα συζήτησης σε φιλικές και επαγγελματικές συναντήσεις και διευρύνει τις επαγγελματικές σας ιδέες προς κατευθύνσεις που δεν είχατε φανταστεί ως τώρα. Επίσης, διαβάστε εφημερίδες, όχι μόνο τοπικές, αλλά διεθνείς, ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει γύρω σας μέσα από τα μάτια και αυτιά σοβαρών επαγγελματιών.
8. Μην ξοδεύετε χρήματα άσκοπα και χωρίς μέτρο: Αν από την αρχή ξοδεύετε όσα έσοδα έχετε, πολύ πιθανό η εταιρεία σας να καταστραφεί. Απαράβατος κανόνας είναι πάντα να κρατάτε μέρος των εσόδων σας για επενδύσεις σε άλλες ιδέες που έχετε ή για δύσκολους καιρούς που μπορεί να έρθουν. Ανοίξτε τα μάτια σας, ζείτε μια τέτοια κατάσταση σήμερα, και πολύ πιθανό πολλοί από εσάς να ξεκινάτε την δική σας επιχείρηση επειδή η εταιρεία στην οποία δουλεύατε έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πάρτε το λάθος των προηγούμενων γενεών και μετατρέψτε το σε προτέρημα δικό σας.
9. Δημιουργήστε Όνομα στην αγορά που παραπέμπει σε θετικά σχόλια: Όσο θα γίνεστε πιο γνωστοί στον ευρύτερο εργασιακό χώρο σας, η φήμη που θα δημιουργήσετε θα σας ακολουθεί παντοτινά. Προσέξτε την γιατί όσο μπορεί η καλή φήμη να ανοίξει πόρτες, τόσο μπορεί η κακή να τις κλείσει, μια αρνητική εικόνα δύσκολα αλλάζει. Προσέξτε τι λέτε, πως το λέτε, γιατί το λέτε και μην ξεχνάτε, πως ακόμα και ο πιο άσχετος άνθρωπος στον κόσμο μπορεί στο μέλλον να σας φανεί χρήσιμος.
(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr)