Συμβούλιο της Ευρώπης: «Καμπανάκι» για αύξηση της μισαλλοδοξίας

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Καμπανάκι» για αύξηση της μισαλλοδοξίας
Photo: pixabay.com
Ετήσια έκθεση της ECRI αποκαλύπτει ανησυχητικές τάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των αντισημιτικών και αντιμουσουλμανικών ενεργειών, καθώς και τις «εχθρικές» ομιλίες πολιτικών αξιωματούχων κατά των προσφύγων. Στην ετήσια έκθεσή της, η ECRI επισημαίνει την ανάγκη αυτορύθμισης των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης για να αποφευχθούν οι εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας.

Ο πρόεδρος της ECRI, Μπερτίλ Κοτιέ, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι πολλοί πολιτικοί χρησιμοποιούν τη ρητορική του εξισλαμισμού των ευρωπαϊκών κοινωνιών για εκλογικά οφέλη. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ρητορική αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε προεκλογικές περιόδους και ζητά από τους πολιτικούς να λογοδοτούν όταν παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις αξιόλογες προσπάθειες για την υποδοχή των εκτοπισμένων από την Ουκρανία, η ECRI σημειώνει σημαντικές διαφορές στην ποιότητα της υποδοχής προσφύγων από άλλες χώρες. Ο θεσμός τονίζει την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση σε άσυλο για όλους τους εκτοπισμένους από πολέμους και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η ECRI καταγράφει σημαντική άνοδο του αντισημιτισμού μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση των επεισοδίων μίσους κατά των μουσουλμάνων. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες καλούνται να δείξουν αλληλεγγύη και να προστατεύσουν τα θύματα ρατσιστικών ενεργειών.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι ασθενείς στην πρόσβασή τους σε φροντίδες υγείας και τις αρνητικές αντιδράσεις προς άτομα που φέρουν θρησκευτικά σύμβολα ή παραδοσιακές ενδυμασίες.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνεχίζει να εργάζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, επιβλέποντας την εφαρμογή των δικαιωμάτων αυτών στα 46 κράτη-μέλη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: