«Συναγερμός» για το χυμό πορτοκαλιού λόγω της Βραζιλίας – Η παραγωγή σε χαμηλό 36 ετών

«Συναγερμός» για το χυμό πορτοκαλιού λόγω της Βραζιλίας – Η παραγωγή σε χαμηλό 36 ετών
Photo: pixabay.com
Η Βραζιλία θα παράγει 232,4 εκατομμύρια κιβώτια -το καθένα ζυγίζει περίπου 90 κιλά- για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών κινούνται οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, εν μέσων των προβλημάτων στη συγκομιδή που καταγράφονται στη Βραζιλία, την κορυφαία εξαγωγό χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο.

Την Παρασκευή η Fundecitrus (μια ένωση που συντηρείται από καλλιεργητές εσπεριδοειδών και παραγωγούς χυμών από το Σάο Πάουλο της Βραζιλίας) εκτίμησε πως η χώρα της Λατινής Αμερικής θα παράγει 232,4 εκατομμύρια κιβώτια -το καθένα ζυγίζει περίπου 90 κιλά- για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Πρόκειται για πτώση 24% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής των τελευταίων 36 ετών.

«Η υπερβολική ζέστη προκάλεσε στρες στα πορτοκαλόδεντρα κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου ανθοφορίας και πρώιμου σχηματισμού καρπών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου πέρυσι. Περαιτέρω πλήγμα στην παραγωγή αποτελεί η αύξηση μιας ασθένειας που προκαλεί την πρόωρη πτώση των καρπών από τα δέντρα», έγραψε το Bloomberg, σχολιάζοντας την έκθεση.

Η έκθεση πυροδότησε πρόσθετους φόβους για επιδείνωση της παγκόσμιας έλλειψης χυμού πορτοκαλιού.

Στις αγορές, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων συμπυκνωμένης πορτοκαλάδας στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν έως και 5% την Παρασκευή, κλείνοντας με άνοδο περίπου 3% στα 394 δολάρια και μόνο 8% από το υψηλό ρεκόρ των 425 δολαρίων.

Σύμφωνα με το zerohedge.com, η συρρίκνωση της παραγωγής στη Βραζιλία θα μπορούσε σύντομα να επηρεάσει τις τιμές λιανικής πώλησης στο σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Φλόριντα επηρεάζεται από την υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: