Συνάντηση Μπάιντεν με Σι: «Άνοιγμα» της Κίνας στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ – Δεν αναιρεί ο Μπάιντεν τα περί «δικτάτορα»
- 16/11/2023, 08:19
- SHARE
Μήνυμα στις ΗΠΑ για το ότι η Κίνα μπορεί να είναι ένα σύμμαχος και φίλος για τη χώρα έστειλε ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν, στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου δεν ανακάλεσε σχόλιο που είχε κάνει προ μηνών για τον Σι, όταν και τον είχε αποκαλέσει «δικτάτορα».
Μιλώντας σε ισχυρούς επιχειρηματίες των ΗΠΑ σε δείπνο που είχε μαζί τους στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) μετά από μια ημέρα συνομιλιών με τον Μπάιντεν, ο Κινέζος πρόεδρος έγινε δεκτός με standing ovation κατά την είσοδό του στην αίθουσα και χειροκροτήθηκε ξανά όταν ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει.
Ο κόσμος χρειάζεται η Κίνα και οι ΗΠΑ να συνεργαστούν και είναι λάθος να βλέπουμε την Κίνα ως απειλή, είπε ο Σι σε ομιλία του προς το ακροατήριο, μεταξύ των οποίων και κάποιοι επιλεγμένοι από το Πεκίνο.
«Σε όποιο στάδιο ανάπτυξης και αν φτάσει, η Κίνα δεν θα επιδιώξει ποτέ την ηγεμονία ή την επέκταση και δεν θα επιβάλει ποτέ τη θέλησή της στους άλλους. Η Κίνα δεν επιδιώκει σφαίρες επιρροής και δεν θα πολεμήσει ψυχρό ή θερμό πόλεμο με κανέναν» ανέφερε ο Σι, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του για τον αμερικανικό λαό σχετικά με την κρίση της φαιντανύλης. Η Κίνα και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής φαιντανύλης σε προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ του Σι και του Μπάιντεν.
Το δείπνο υψηλής ασφάλειας ήταν μια ευκαιρία για τις εταιρείες να ακούσουν απευθείας από τον ηγέτη της Κίνας, καθώς αναζητούν τρόπους για να πλοηγηθούν στην οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, στην προσπάθεια των ΗΠΑ να «απελευθερώσουν» ορισμένες αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα και στην αβεβαιότητα που προκαλείται από την επέκταση των κανόνων ασφαλείας της Κίνας.
Η εκδήλωση προσέλκυσε σχεδόν 400 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματικών και κυβερνητικών αξιωματούχων και ακαδημαϊκών.
Στελέχη αμερικανικών εταιρικών κολοσσών, όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Λόρενς Φινκ της BlackRock, ο Χοκ Ταν της Broadcom, ο Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates και ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, βρέθηκαν στα τραπέζια του δείπνου.
Δεν αναιρεί ο Μπάιντεν τα περί «δικτάτορα»
Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν εμμένει στο σχόλιό του τον Ιούνιο με το οποίο χαρακτήρισε τον Σι δικτάτορα.
«Λοιπόν, κοιτάξτε, είναι. Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι είναι ένας τύπος που διοικεί μια χώρα που είναι μια κομμουνιστική χώρα που βασίζεται σε μια μορφή διακυβέρνησης εντελώς διαφορετική από τη δική μας» είπε ο Μπάιντεν.
Το CNBC υπενθυμίζει πως τον Ιούνιο, μόλις μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Σι δικτάτορα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης χρημάτων στην Καλιφόρνια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τότε τις ανησυχίες, λέγοντας ότι τα σχόλιά του δεν υπονομεύουν τις κλονισμένες διμερείς σχέσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ο Έλον Μασκ διαψεύδει δημοσιεύματα για εισαγωγή της Statlink στο χρηματιστήριο
- Η ΕΕ «χτυπά την πόρτα» της Amazon για μέτρα προστασίας των καταναλωτών