Συνάντηση Τραμπ-Μακρόν: Οι δεσμοί και οι έντονες διαφορές τους
- 25/04/2018, 09:52
- SHARE
Όλα όσα δήλωσαν οι δυο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη τύπου.
«Η Γαλλία είναι ο πιο παλιός και στενός μας σύμμαχος» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν. Μετά την συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ο πόλεμος στη Συρία, η Βόρεια Κορέα και οι εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση κυριάρχησαν στην ατζέντα των συνομιλιών, αλλά και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ χαρακτήρισε «έντιμη» την στάση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
«Συζητάμε για την Συρία, όμως την θεωρούμε κομμάτι μιας συνολικής συμφωνίας. Η συμφωνία που υπεγράφη με το Ιράν, έπρεπε να συμπεριλαμβάνει τη Συρία. Θα έπρεπε η συμφωνία να καλύπτει την Υεμένη, το Ιράκ, αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Έπρέπε να καλύπτει όλες τις χώρες στις οποίες εμπλέκεται το Ιράν. Όμως δεν το έκαναν» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Όσον αφορά το Ιράν, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε με νόημα ότι «δεν μπορούμε έτσι απλά να πετάξουμε την συμφωνία από το παράθυρο», ενώ τάχθηκε υπέρ του διάλογου με την Τεχεράνη.
«Προσπαθούμε να αποκτήσουμε κοινή αντίληψη, να συμφωνήσουμε για το τι συμβαίνει στη Συρία, στην Υεμένη και ιδιαίτερα στο Ιράκ. Τα πυρηνικά δεν ειναι το μοναδικό θέμα. Υπάρχει πρόβλημα με τη βαλλιστική δραστηριότητα και την παρουσία, την σχέση του Ιράν με διάφορα καθεστώτα στην περιοχή. Στόχος μας είναι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή. Αφού καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια νέα συμφωνία η οποιά θα περιλαμβάνει τη επίλυση του συριακού ζητήματος. Εκτιμώ πως οι συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο Τραμπ συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποχωρήσει από την συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της Ουάσινγκτον στις συναλλαγές με τα 28 μέλη της Ένωσης. Σημείωσε ωστόσο, ότι οι εμπορικές συναλλαγές με την Γαλλία είναι σαφώς πιο ισορροπημένες.