Συνάντηση Τσίπρα-Μπαν Κι Μουν: Τι συζήτησαν οι δυο τους και τι ζήτησε ο πρωθυπουργός | Fortunegreece.com

Συνάντηση Τσίπρα-Μπαν Κι Μουν: Τι συζήτησαν οι δυο τους και τι ζήτησε ο πρωθυπουργός

Συνάντηση Τσίπρα-Μπαν Κι Μουν: Τι συζήτησαν οι δυο τους και τι ζήτησε ο πρωθυπουργός

«Ο ελληνικός λαός στάθηκε αρωγός στους πρόσφυγες» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν, υποδέχθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο προσφυγικό, μίλησε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και αναφέρθηκε στη μείωση των ροών, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

«Χάρη στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και να μηδενίσουμε τις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις από θανάτους ανθρώπων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και ελπίζω ότι και με τις δικές σας προσπάθειες θα καταφέρουμε να τηρήσουμε αυτή τη συμφωνία, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, στις κοινές δηλώσεις του με τον Κι Μουν ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα ότι η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικές ξενοφοβίας και μονομερούς κλεισίματος των συνόρων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός φιλοξενίας στην Ευρώπη με επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο. Παρά τα τεράστια οικονομικά βάρη κατάφεραν την υποδοχή και φιλοξενία πάνω από 1 εκατ. που πέρασαν από τη χώρα. Σήμερα αντιμετωπίζει τον εγκλωβισμό πάνω από 50.000 μεταναστών μετά το κλείσιμο των συνόρων» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας και υπογράμμισε «προτεραιότητα ο μικρός δρόμος που έχει ανοίξει, για τους πρόσφυγες με τις χώρες Σένγκεν να γίνει το επόμενο διάστημα λεωφόρος»

Επανέλαβε τη στήριξη στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που οδήγησε στη μείωση των ροών και κυρίως σε λιγότερες θλιβερές ειδήσεις για ναυάγια όπως είπε.

Ανέφερε ότι μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται για την αναβάθμιση των δομών και σημείωσε ότι «μόνο με όρους αλληλεγγύης μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».Ακόμα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη συμβολή του κ. Κι Μουν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «πετύχαμε μία δύσκολη συμφωνία, δίνουμε μάχη να διατηρηθεί. Έχουμε καταφέρει να σταματήσουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και να χάνονται καθημερινά άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου. Ελπίζω ότι και με τη δική σας προσπάθεια θα καταφέρουμε να διατηρηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία».

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει έναν σημαντικό ρόλο αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού αλλά και την ειρήνευση σε Συρία και Λιβύη.Ο ΓΓ του ΟΗΕ, από την πλευρά του εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας και του λαού της, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες στάθηκαν αρωγοί σε πολλούς ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Δεν παρέλειψε πάντως να κάνει αναφορά και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα μας να βγει από την κρίση.

«Τιμή μου, που βρίσκομαι σε αυτή τη χώρα. Είμαι εδώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την προσπάθεια του ελληνικού λαού για τη γενναιοδωρία του και για το ότι κατάφερε να σταθεί αρωγός σε πολλούς ανθρώπους. Ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Είμαι εδώ για να συζητήσουμε πιο στενά για το πώς μπορούμε να εργαστούμε ώστε έτσι να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Νομίζω ότι μέσα από τις μεταρρυθμίσεις η χώρα σας θα μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που τόσο επιθυμεί. Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος του ΟΗΕ. Επί του παρόντος έχουμε προκλήσεις στη Συρία. Οφείλουμε να συζητήσουμε το πώς θα βρούμε μια πολιτική λύση. Επιπλέον θα πρέπει να δούμε το θέμα της Μέσης Ανατολής. Όλες αυτές οι διαμάχες παρέχουν τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών στοιχείων. Πρέπει να εργαστούμε μαζί, ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι κρίσεις, θα πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν.

Πρόεδρος προς Γ.Γ. ΟΗΕ: Πιέστε την Τουρκία ώστε να εφαρμόσει την συμφωνία για τους πρόσφυγες

Την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία από τον ΟΗΕ για εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν , κατά την συνάντησή τους, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη αναδρομικά τον κ. Μπαν Κι Μουν για τον άψογο τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του, ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το Προσφυγικό λέγοντας «το αντιμετωπίσατε και αυτό με έναν Ανθρωπισμό και μια Αλληλεγγύη που ταιριάζει στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, και αυτό ας είναι το κοινό μας μήνυμα σήμερα, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, που είναι την Δευτέρα, στις 20 Ιουνίου».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική και υπογράμμισε παράλληλα την σημασία της εφαρμογής της.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη ο καθένας να πράξει αυτό που του αναλογεί, σημειώνοντας ότι το κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα το έχει κάνει με το παραπάνω, και τονίζοντας ότι πρέπει και η Τουρκία να ασκήσει τα δικά της καθήκοντα και να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, όπως, επίσης, και ορισμένοι Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι δείχνουν φοβικά σύνδρομα, τα οποία πρέπει-όπως σημείωσε- να τα εγκαταλείψουν.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα υπολογίζει πάρα πολύ στη βοήθεια, που μπορεί να δώσει, στο πλαίσιο του ρόλου της, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και πρόσθεσε ότι βασικά είναι αδιανόητο μετά από την επίλυση του Κυπριακού να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε το πόσο προσηλωμένος είναι ο κ. Μπαν Κι Μουν στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ότι όταν βλέπουμε φαινόμενα παραβίασης του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όλα τα αρμόδια forα θα πρέπει να αντιδρούν για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός μπροστά στα φαινόμενα αυτά.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή του προβλήματος και έχει επιδείξει «μια παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη».

Μάλιστα, ο ΓΓ ανέφερε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζει κοινωνικά θέματα, και τόνισε ότι παρόλα αυτά «έχετε βρεθεί στην πρώτη γραμμή του τεράστιου αυτού προβλήματος, το οποίο αποτελεί τεράστια πρόκληση για την χώρα σας και έχετε επιδείξει μιας παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη».

Συνεχίζοντας, ο Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε και στην αυριανή του επίσκεψη στη Λέσβο, σημειώνοντας ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να δει από κοντά την κατάσταση και έκανε ειδική αναφορά στους σκληρά εργαζόμενους εθελοντές, που συνάντησε κατά την επίσκεψή του, νωρίτερα σήμερα, σε κέντρο αλληλεγγύης, στο κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στην προσωπική του σχέση με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας την συνδρομή των Ελλήνων που πολέμησαν στην Κορέα το 1950, καθώς και στην συνδρομή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Μάλιστα, σημείωσε ότι «κάθε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στην Ελλάδα για την συνεισφορά της στην Ειρήνη, την σταθερότητα, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τότε που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο παρέστησαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και ο αρχηγός της Αξ. Αντιπολίτευσης, μετά των συζύγων τους.

O Μπαν Κι Μουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Εξακολουθώ να τονίζω την ανάγκη παροχής βοήθειας και υποστήριξης σε όσους διασώθηκαν, διασφάλισης επαρκών συνθηκών υποδοχής και πρόσβασης σε άσυλο για όσους χρήζουν ανάγκης διεθνούς προστασίας”, ανέφερε με γραπτή δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Ελλάδα.

“Τα δικαιώματα των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν (τους τόπους τους), πρέπει να προστατεύονται διαρκώς, και σύμφωνα με το νόμο αλλά και στην πράξη” τόνισε ο γγ του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αύριο Σάββατο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και θα μεταβεί στη Λέσβο όπου όπου θα συναντηθεί με πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, με εθελοντές και τις τοπικές αρχές.

font